Izola – spoznajte kraljestvo ribe

0
497

Prikupno obalno mesto, ki je bilo nekoč otok, danes ohranja značilno obliko polotoka s cerkvijo na najvišji točki. Zeleno-modra destinacija, privlačna vse leto, je poleg tesne povezave s tradicijo ribištva znana še po raznolikih plažah, oranžnem vinu, odlični kulinariki in nepozabnih doživetjih, ki izhajajo predvsem iz bogate kulturne dediščine.

Potovanje po izolski preteklosti v Izolani – hiša morja

Z obiskom muzeja Izolane – hiše morja ste vabljeni na potovanje po izolski preteklosti. V muzeju se vam s serijo dokumentarnih fotografij, videoposnetkov in raznolikih eksponatov razkrije izolski morski in obmorski značaj. Spoznajte se z uspešnimi izolskimi športniki, znamenitim kartografom Pietrom Coppom, nekdanjo železnico Parenzano, predelovalno industrijo rib in kar 35 ladijskimi modeli. Najmlajši se lahko zabavajo ob interaktivni igri lovljenja rib, se preizkusijo v vožnji ribiške barke ali se odpravijo na pravo muzejsko pustolovščino – Muzejski detektiv.

Pozabljena izolska skrivnost, fotografija: Dragan Zlatanovič

Naj vas razvaja lokalna kulinarika

Izolski gostinci se večkrat letno povežejo v kulinaričnih akcijah, ko ponujajo jedi z enako tematiko. Glavno vodilo kulinaričnih akcij je pobuda Kilometer nič, ki spodbuja pripravo krožnikov s sestavinami iz neposrednega okolja. Pomlad v Izoli pozdravijo Dnevi špargljev, pred poletjem na krožnikih Dneva domačih pedočev kraljujejo klapavice, septembra na Dnevih bakalaja pa vas razveseljuje priljubljen istrski namaz. Jeseni vas z najbolj priljubljeno istrsko enolončnico grejejo Dnevi bobičev, kulinarično leto pa se zaključi s svežim ulovom na Dnevih kraljestva ribe. Tradicionalne izolske prireditve so tesno povezane z okusi morja in zaledja. Te lahko poskušate na različnih vinskih in kulinaričnih festivalih, nikakor pa ne gre zamuditi Pomola okusov – izolskega festivala ulične hrane – in Orange wine festivala – mednarodnega festivala belega maceriranega vina.

Pomol okusov, fotografija: Dragan Zlatanovič

Nepozabna izolska doživetja

Poleti lahko raznolike izolske plaže odkrivate s supom, slikovite izolske vište (razglede) pa z električnim skirojem, na izlet se lahko odpravite z barko, kolesom ali peš. Kulturno dediščino Izole skozi pisano paleto doživetij odkrijte na sebi ljub način: spoznajte zgodbe ribičev ali se z njimi zbližajte na sodoben način, s projekcijo razvoja Izole v muzeju Izolana – hiša morja. Zgodovino ribiškega mesta občutite s sprehodom po očarljivih mestnih uličicah – sami ali s skrivnostnim digitalnim vodičem.

S pustolovsko igro na prostem odkrijte staro mestno jedro Izole in razkrijte Pozabljeno izolsko skrivnost. Ob prijaznem sprejemu vodiča v Izolani – hiši morja – ste predani pod okrilje skrivnostne osebe, ki vas nagovarja prek aplikacije in z raznolikimi ugankami popelje na raziskovanje izolskih skrivnosti, ki med običajnim sprehodom ostanejo skrite. Namigi so zabavni, zaključek igre pa presenetljiv!

Rimski okusi pod zvezdami, fotografija: Dragan Zlatanovič

Za gurmane in hedoniste pa so kot nalašč Rimski okusi pod zvezdami – razvajanje v izolskem arheološkem parku, ki vabi, da se za en večer prelevite v pravo rimsko gospodo in izkusite rimsko dediščino z vsemi čuti, na način, ki ga niste vajeni. V čarobnem ambientu ob morju v Simonovem zalivu vas očara gostoljubje oskrbnika rimske vile (vilicusa), daritev prve zdravice Bakhu, nastop umetnice iz Akvileje in čaroben sončni zahod pa poleg ostalih presenečenj naredita doživetje nepozabno.

 

 

Prejšen članekV Radovljico z vlakom na kolesarjenje, pohod in odlično kulinarično doživetj
Naslednji članekČrna na Koroškem – k(raj) za pustolovce

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here