Izola – spoznajte kraljestvo ribe

0
277

Prikupno obalno mesto, ki je bilo nekoč otok, danes ohranja značilno obliko polotoka s cerkvijo na najvišji točki. Zeleno-modra destinacija, privlačna vse leto, je poleg tesne povezave s tradicijo ribištva znana še po raznolikih plažah, oranžnem vinu, odlični kulinariki in nepozabnih doživetjih, ki izhajajo predvsem iz bogate kulturne dediščine.

Potovanje po izolski preteklosti v Izolani – hiša morja

Z obiskom muzeja Izolane – hiše morja ste vabljeni na potovanje po izolski preteklosti. V muzeju se vam s serijo dokumentarnih fotografij, videoposnetkov in raznolikih eksponatov razkrije izolski morski in obmorski značaj. Spoznajte se z uspešnimi izolskimi športniki, znamenitim kartografom Pietrom Coppom, nekdanjo železnico Parenzano, predelovalno industrijo rib in kar 35 ladijskimi modeli. Najmlajši se lahko zabavajo ob interaktivni igri lovljenja rib, se preizkusijo v vožnji ribiške barke ali se odpravijo na pravo muzejsko pustolovščino – Muzejski detektiv.

Pozabljena izolska skrivnost, fotografija: Dragan Zlatanovič

Naj vas razvaja lokalna kulinarika

Izolski gostinci se večkrat letno povežejo v kulinaričnih akcijah, ko ponujajo jedi z enako tematiko. Glavno vodilo kulinaričnih akcij je pobuda Kilometer nič, ki spodbuja pripravo krožnikov s sestavinami iz neposrednega okolja. Pomlad v Izoli pozdravijo Dnevi špargljev, pred poletjem na krožnikih Dneva domačih pedočev kraljujejo klapavice, septembra na Dnevih bakalaja pa vas razveseljuje priljubljen istrski namaz. Jeseni vas z najbolj priljubljeno istrsko enolončnico grejejo Dnevi bobičev, kulinarično leto pa se zaključi s svežim ulovom na Dnevih kraljestva ribe. Tradicionalne izolske prireditve so tesno povezane z okusi morja in zaledja. Te lahko poskušate na različnih vinskih in kulinaričnih festivalih, nikakor pa ne gre zamuditi Pomola okusov – izolskega festivala ulične hrane – in Orange wine festivala – mednarodnega festivala belega maceriranega vina.

Pomol okusov, fotografija: Dragan Zlatanovič

Nepozabna izolska doživetja

Poleti lahko raznolike izolske plaže odkrivate s supom, slikovite izolske vište (razglede) pa z električnim skirojem, na izlet se lahko odpravite z barko, kolesom ali peš. Kulturno dediščino Izole skozi pisano paleto doživetij odkrijte na sebi ljub način: spoznajte zgodbe ribičev ali se z njimi zbližajte na sodoben način, s projekcijo razvoja Izole v muzeju Izolana – hiša morja. Zgodovino ribiškega mesta občutite s sprehodom po očarljivih mestnih uličicah – sami ali s skrivnostnim digitalnim vodičem.

S pustolovsko igro na prostem odkrijte staro mestno jedro Izole in razkrijte Pozabljeno izolsko skrivnost. Ob prijaznem sprejemu vodiča v Izolani – hiši morja – ste predani pod okrilje skrivnostne osebe, ki vas nagovarja prek aplikacije in z raznolikimi ugankami popelje na raziskovanje izolskih skrivnosti, ki med običajnim sprehodom ostanejo skrite. Namigi so zabavni, zaključek igre pa presenetljiv!

Rimski okusi pod zvezdami, fotografija: Dragan Zlatanovič

Za gurmane in hedoniste pa so kot nalašč Rimski okusi pod zvezdami – razvajanje v izolskem arheološkem parku, ki vabi, da se za en večer prelevite v pravo rimsko gospodo in izkusite rimsko dediščino z vsemi čuti, na način, ki ga niste vajeni. V čarobnem ambientu ob morju v Simonovem zalivu vas očara gostoljubje oskrbnika rimske vile (vilicusa), daritev prve zdravice Bakhu, nastop umetnice iz Akvileje in čaroben sončni zahod pa poleg ostalih presenečenj naredita doživetje nepozabno.

 

 

PUSTI SPOROČILO