Črna na Koroškem – k(raj) za pustolovce

Črna na Koroškem, najlepši turistični kraj v Mežiški dolini, se ponaša tako z naravnimi lepotami kot kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi, športnimi dosežki sedmih olimpijcev, tracionalnimi prireditvami, s sodobno urejeno športno infrastrukturo in raznolikimi možnostmi za aktivno preživljanje prostega časa v naravi, z odlično kulinariko in prijaznimi domačini.

Središče Črne oblikuje staro jedro s krožiščem, v katerem se nahaja Plečnikov spomenik žrtvam obeh vojn, cerkev sv. Ožbolta, skala z zavarovano plezalno potjo in votlino z medvedom, ter tri muzejske zbirke – Etnološka zbirka, Rudarska zbirka na prostem in razstava Olimpijci iz Črne na Koroškem. V centru kraju sta urejeni dve zanimivi tematsko – poučni poti, Olimpijska pot s sedmimi informativnimi točkami, ki predstavljajo športne dosežke črjanskih olimpijcev ter Medena pot, ki vodi do Spominskega parka slovenskih čebelarjev v katerem je posajenih 55 lip kot poklon velikim ljudem slovenskega čebelarstva.

Priložnosti za aktivno in adrenalinsko preživljanje prostega časa so na voljo tako ljubiteljem zimskih radosti kot poletnih avantur –pohodništva, alpinizma, gorskega kolesarjenja do smučanja, teka na smučeh, atletike, nogometa, tenisa, odbojke, fitnesa na prostem  do enega izmed največjih slovenskih/mednarodnih hribovskih izzivov K-24 in K-24 Ultra Trail. Streljaj od centra se nahajata lepo urejeno Smučišče Črna, ki je primerno  tako za rekreacijsko kot tekmovalno smučanje in Športni park Črna, ki omogoča rekreativno udejstvovanje zagotovljeni pa so tudi pogoji za izvajanje nogometnih tekem, atletskih tekmovanj in kvalitetnih kondicijskih priprav športnikov.

V zadnjem letu je Črna na Koroškem postala pravi raj za adrenalinske navdušence, saj se ponaša z najdaljšo jeklenico za spust v Sloveniji. Fotografija: Boris Keber

V zadnjem letu je Črna na Koroškem postala pravi raj za adrenalinske navdušence, saj se ponaša z najdaljšo jeklenico za spust v Sloveniji, imenovano po črjanskih olimpijcih – Olimpline. Jeklenica teče od Navrškega vrha čez sam kraj Črna proti smučišču Črna, do bližine kmetije Kogelnik. Njena dolžina je 1263,5 metra, vožnja poteka 250 metrov nad tlemi, najvišje dosežena hitrost na njej pa je 120km/h. Med spustom boste lahko uživali v naravnih lepotah kraja, prelepem razgledu na okoliške hribe in doline in doživeli adrenalinsko pustolovščino, ki vam bo za vedno ostala v spominu.

V divji hudourniški soteski Mučevo, v zaselku Žerjav, je urejena privlačna Ferata Mučevo, zavarovana plezalna pot, ki ponuja možnost za edinstveno tovrstno preizkušnjo v vzhodnem delu Slovenije. Ferata se nahaja ob glavni cesti Črna – Mežica  in poteka ob oziroma v sami soteski, sestavljata pa jo dve plezalni poti različnih težavnosti – lažja (B -C) in težja pot (D-E).

V divji hudourniški soteski Mučevo, v zaselku Žerjav, je urejena atraktivna ferata Mučevo. Fotografija: Boris Keber

Ob smučišču Črna na Koroškem, na poti proti ciljni ploščadi Olimpline, je zgrajen nov doživljajsko – plezalni park za otroke. Kombinacija adrenalina, premagovanja ovir, spustov in plezalnih sten bo hitro pritegnila vse pogumne mlade obiskovalce  in poskrbela za adrenalinsko izkušnjo, ki se je bodo še dolgo radi spominjali.

Ob smučišču Črna na Koroškem, na poti proti ciljni ploščadi Olimpline, je zgrajen nov doživljajsko – plezalni park za otroke. Fotografija: Občina Črna na Koroškem

V okolici Črne so lepo urejeni zaselki in slikovite doline, obdane s strmimi bregovi in bogatimi gozdovi – Krajinski park Topla s pogledom na kralja Matjaža v skalah Pece, Javorje z najvišje ležečim vodnjakom in čudovitim pogledom na bližnjo Uršljo goro, Koprivna s strmimi bregovi ter cerkvijo sv. Jakoba in cerkvico sv. Ane s črno Marijo in Ludranski vrh z Najevsko lipo, do katere vodi pot ob slikovitem potoku Bistra, mimo Naravnega parka Bistra z urejeno pešpotjo in energetsko točko.

Svojevrstno zanimivost predstavljata tudi interpretacijski točki Globalnega Unesco Geoparka Karavanke Tic Topla in Smrekovec – ugasli vulkan, kjer obiskovalci na poučen način spoznavajo geološke značilnosti območja.

VABLJENI, DA OBIŠČETE NAŠ PRELEPI KRAJ!

Informacije: TIC Črna na Koroškem, Center 23, 2393 Črna na Koroškem

Tel.št.: +386 (0)2 87 04 820, +386 (0)41 743 442,  E-naslov: tic@crna.si;  https://visit-crna.si/;  www.crna.si

Prejšen članekIzola – spoznajte kraljestvo ribe
Naslednji članekObčina Vitanje – biser tradicije z izzivi vesolja