V Radovljico z vlakom na kolesarjenje, pohod in odlično kulinarično doživetj

0
425

Radovljica se je s ponudbo v starem mestnem jedru ter z dostopnimi tematskimi in kolesarskimi potmi priljubila tako parom, posameznikom kot tudi družinam. Če vas k nam pripelje vlak, bo vaše doživetje še polnejše!

Lično staro mestno jedro, ki je na natečaju MDLG zasedlo 2. mesto, Fotografije: Jošt Gantar

Zbrali smo nekaj razlogov in izletniških idej, ki vas bodo prepričali, da Radovljico obiščete z vlakom:

  • S postajališča je do slikovitega Linhartovega trga le nekaj minut hoje (ali vožnje s kolesom) navkreber. Lokacija postajališča je umeščena tako, da boste na najbližji tematski poti, ki vodi v naravo, z otroki v pičlih 10 minutah hoje.
  • Slikovito staro mestno jedro Radovljice z ohranjenimi stavbami, muzeji ter butičnimi trgovinicami je od železniške postaje oddaljeno le nekaj minut hoje. Obvezno najprej obiščite TIC Radovljica, kjer boste dobili vse informacije in zemljevid (če boste pokazali vozovnico za vlak, vam zemljevid tematskih pohodnih poti podarimo!). Tu lahko dobite tudi knjižico za igrivo doživetje S čebelico po Radovljici. V mestu bodo otroci navdušeni tudi nad doživetjem v Lekarniškem in alkimističnem muzeju, kjer bodo z uspešno opravljenimi nalogami prejeli diplomo iz magije in alkimije, v Čebelarskem muzeju pa je na ogled nova razstava z interaktivnimi točkami. Na Sprehod po mestnih zanimivostih se lahko odpravite tudi s poganjalci ali vozički.
Radol’ca v meglicah, Fotografija: Jošt Gantar
  • V Radovljici je vsekakor obvezen vsaj en kulinarični postanek. Posladkajte se v kateri od slaščičarn, v oktobru pa vrata odpira prav posebna čokoladnica. Vzemite si čas za kosilo v eni od dobrih radovljiških gostiln. Kulinarične dobrote Okusov Radol’ce ter ostalih gostiln v mestu vam bodo še posebno teknile po raziskovanju mesta ali aktivnostih v naravi.
  • Že pogled z vlaka tik pred postajališčem vas bo prepričal, da se boste podali v naravo. Zato izkoristite lep dan in peš ali s kolesom obiščite bližnje gozdove, polja in travnike ali osvojite katero od razglednih točk v bližini. Najdete jih na radolca.si.
  • V okolici Radovljice ste dobrodošli tako cestni kolesarji kot tudi kolesarji na turnih in gorskih kolesih. Cestne kolesarje privabljajo lokalne ceste, po katerih lahko odkolesarite različno zahtevne in dolge kolesarske ture po Gorenjski. Turni in gorski kolesarji pa ste vabljeni na katero od predlaganih turno-kolesarskih tras, ki jih najdete na spletni strani radolca.si. Po osmih predlaganih trasah vas makadami, kolovozi in steze vodijo na Bled ter po pristnem radovljiškem podeželju. Gorski kolesarji z več kilometrine boste uživali v vožnji po Jelovici ali na vzponih in spustih med Žirovnico in Begunjami. Seveda pa se tudi z radovljiške ali leške železniške postaje lahko podate na nov turno-kolesarski krog Juliana Bike. Če se v Radovljico odpravljate s kolesi, bodite v voznem redu pozorni na ikono kolesa. Ta namreč označuje vse tiste vlake, ki imajo priklopljen poseben vagon za prevoz koles.
Grad Kamen v bližini Radovoljice
  • Železniško postajališče v Radovljici seveda ni edina možnost, ko pripotujete v Radol’co z vlakom. Tu so tudi druga postajališča in mednarodna železniška postaja Lesce–Bled. Z vseh se lahko odpravite na odlična doživetja v naravi: na primer iz Podnarta ali Otoč na razgledni Stovc in po robu Dobrav, iz Lesc na Bled ali Šobec, peš ali s kolesi ali z železniške postaje Lesce na opazovanje letal na leškem letališču, peš ali s kolesom.
  • Bogata izbira nastanitev v bližini železniške postaje v Radovljici in v Lescah je razlog, da boste brez težav prepešačili od postaje do izbrane nastanitve, otroci pa bodo doživeli povsem novo izkušnjo popotovanja. Tako boste enostaven izlet po Sloveniji spremenili v pravo popotniško doživetje.
Prejšen članekZeleno doživetje na Koroškem
Naslednji članekIzola – spoznajte kraljestvo ribe

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here