Kitajska z novimi načini boja proti koronavirusu

0
529

Kitajska vlada se je odločila, da bo s pomočjo javnega nadzornega sistema in dronov zajezila širjenje okužbe z novim koronavirusom. Toda ali s tem posegajo v zasebnost posameznika?

Kitajska vlada je vse od leta 2002, ko je začela nadzorovati svoje državljane, danes dosegla že marsikaj. Na ulicah je trenutno več kot 300 milijonov kamer, ki imajo zmožnost prepoznavanja obrazov, kar omogoča odkrivanje identitete posameznika.

Z javnim nadzorom nad zajezitev koronavirusa.
Foto: Računalniške novice

Za zajezitev novega koronavirusa uporabljajo drone, opremljene z glasnimi zvočniki, ki jih nadzoruje lokalna policija. S tem želijo preprečiti širitev, saj ciljajo na skupine ljudi brez obraznih mask.

Država je šla že tako daleč, da je za svoje državljane pripravila posebno aplikacijo. Vanjo državljan vpiše svojo število osebne izkaznice ali potnega lista, ime, aplikacija pa mu nato pove, ali je prišel v bližino osebe, okužene s koronavirusom. Aplikacijo trenutno uporablja že več kot 200 milijonov ljudi. Sama aplikacija pridobiva podatke iz baze podatkov, v katero se ‘stekajo’ vsi posnetki nadzornih kamer iz celotne države.

Foto: Pexels

Pri prvih primerih so celo na družabnih omrežjih razglašali, kje in ob kateri uri in minuti je gibala določena oseba z okužbo.

Mnogi opozarjajo, da kljub tej ‘prednosti’ sistema država zbira podatke o svojih državljanih brez njihove vednosti in dovoljenja.

Prejšen članekKoronavirus je resno zagodel turizmu
Naslednji članekRobotiziran bolnišnični oddelek za bolnike, okužene s koronavirusom

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here