Koširjeva kašča – dragocena zapuščina preteklosti

0
891
Matevž Košir v stari kašči, ki jo je uredil v etnološki muzej Foto: M. G.

Vasica Šentjošt nad Horjulom, v zaledju Ljubljane in ob robu Krajinskega parka Polhograjski dolomiti, ponuja več doživetij, kot bi bilo sklepati glede na njeno velikost – ali majhnost: niti štiristo prebivalcev ne šteje. A tod sta, denimo, Gostišče Grič, kjer ustvarja eden najbolj znanih slovenskih chefov Luka Košir, in Sirarstvo Orešnik, ki prideluje odlične izdelke iz kozjega mleka; v vasici pripravljajo restavratorske delavnice in delavnice slikanja fresk …

Preteklost pa tod najlepše ohranja zasebni etnološki muzej – v zaselku Suhi Dol v bližini vasi, na poti proti Poljanski dolini: Koširjeva kašča, ki jo je uredil Matevž Košir.

Muzejska zbirka povzema življenje družine Košir na kmetiji v Suhem Dolu – ob tem pa tudi življenje v teh krajih. Sestavljajo jo orodje za obdelavo lesa, pripomočki za predelavo mleka, orodje za pridelavo in obdelavo lanu in volne, konjske vprege, stroji za predelavo žita in drugi predmeti, kot so, na primer, slike in stara pisma. Zbirka je razstavljena v stari, a lepo obnovljeni kašči iz 18. stoletja in pripoveduje na ducate zgodb o kmečkem življenju. Na ogled je ob vnaprejšnji napovedi.

M. G.

Prejšen članekDan jagod in špargljev na Bregu pri Litiji
Naslednji članekMednarodni festival alpskega cvetja v Bohinju

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here