Kraj, kjer se vsako zimo nasmejejo do solz

Turistično društvo Pekre

Pekre, kraj na obronkih Pohorja, v bližini Maribora, so v Sloveniji (pa tudi zunaj njenih meja) znane še zlasti po – komediji. Tamkajšnje turistično društvo namreč prireja odmeven festival komedije ljubiteljskih dramskih skupin, ki je bil letos pozimi že petnajsto leto zapored. Ima pa kraj, ki se je v zgodovino samostojne Slovenije za vselej zapisal s tako imenovanimi »pekrskimi dogodki«, tudi prijeten nabor zanimivosti in drugih dogodkov.

Pekrska gorca

TD Pekre je bilo ustanovljeno pred tridesetimi leti na pobudo Boja Čertaliča, Jožeta Virta, Branka Horjaka, Vere Zupe in Ivana Straška, ki je bil tudi njegov prvi predsednik. Prva leta delovanja je društvo razgibalo dogajanje v domačem kraju še zlasti s prireditvijo »Pekrska noč«, leta 1994 pa je začelo pisati novo zgodbo – z včlanitvijo Milana Pavlina, Branka in Cvetke Mlaker, Franca Riedla, Vojka Robiča, Majde Cenc, Alojza Vrbnjaka in Jožeta Kurnika ter z novim predsednikom Zlatkom Partličem.

Odtlej pripravlja TD Pekre več dogodkov, kot sta denimo pustovanje in otroško božičkovanje, znano je tudi po postavitvi Pekrskega klopotca. V letih od 1994 do 1997 smo postavljali največji klopotec daleč naokoli: eno krilo je bilo dolgo osem metrov!

Vsako leto organiziramo pohod »Pekre 1991« – v spomin na pekrske dogodke v zadnjih dneh maja leta 1991, ki so bili uvod v slovensko osamosvojitveno vojno. Prihodnje leto bo že 29. spominski pohod: 23. maja, z začetkom ob 11. uri.
Ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato smo v začetku maja leta 2004 postavili brajde in posadili vinsko trto; Pekre so namreč v sedemdesetih letih že slovele po vinu – vinu Pekrčan. Tako imamo vsako leto tudi vinsko trgatev, iz grozdja, ki ga natrgamo, pa pridelujemo vinski liker.

Pekrske znamenitosti

Cerkev sv. Bolfenka

Ob 30-letnici društva smo posneli film »Pekre v besedi in sliki« z željo, da svoj kraj postavimo na turistični zemljevid Slovenije – z dogodki in znamenitostmi, ki jih premore. Dogodke smo že našteli, predstavimo še znamenitosti.

Pekrska gorca je osameli grič, ki leži na geološki prelomnici, na 352 metrih nadmorske višine. Njena severovzhodna stran je porasla z gozdom, jugovzhodna pa z vinsko trto. Nanjo povede križev pot, poimenovan Slovenska kalvarija, do cerkve Marije žalostne matere božje, zgrajene leta 1835. V njej je ohranjen vzidan križ iz leta 1664. V petdesetih letih so na Pekrski gorci zgradili 60-metrsko skakalnico po načrtih inženirja Slavka Bloudka. Pozneje so jo po načrtih bratov Gorišek rekonstruirali za skoke, dolge do 80 metrov. Na skakalnici, ki so jo podrli pred slabimi tremi desetletji, so bila mednarodna tekmovanja in vsako leto turneja treh dežel.

Cerkev sv. Bolfenka na Pohorju je bila v značilnem nemškem poznogotskem slogu zgrajena leta 1501 na mestu, kjer je pred tem zelo verjetno že stala manjša kapela. Leta 1861 je bila obnovljena in dozidan je bil razgledni stolp. Požar je leta 1950 stavbo uničil, obnovili pa so jo leta 2000.

Kapela je bila zgrajena leta 1890, obnovili pa so jo leta 2005 s pomočjo benediktincev. Posebna značilnost kapele je Božji grob pod oltarjem. Vsako četrto nedeljo v maju so ob njej šmarnice.

Vinogradniško-sadjarsko šolo, pozneje poimenovano »viničarsko«, je leta 1832 zgradil in ustanovil nadvojvoda Janez. To je bila prva takšna šola na območju tedanje Štajerske v avstro-ogrski monarhiji.

V devetdesetih letih je bil v Pekrah zgrajen Dom obrambe, pozneje imenovan 710. Učni center teritorialne obrambe Pekre, kjer se je začela osamosvojitvena vojna za Slovenijo. Zdaj je stavba namenjena usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč. V njej oziroma v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje pa je tudi spominska soba pekrskih dogodkov. Ob njihovi 25-letnici je razstavo v spominski sobi dopolnilo Društvo vojnih veteranov Pekre – Ig 1991 pod naslovom: »Življenje in delo v 710. učnem centru Pekre«.

Festival komedije

Pa še malce o našem festivalu, ki nas je postavil na kulturni zemljevid Slovenije. Prihodnje leto bo v Pekrah že 16. festival komedije, srečanje ljubiteljskih dramskih skupin iz Slovenije in zamejstva. Festival je tekmovalne narave, na njem se predstavi osem najboljših predstav po izboru selektorja. Prihodnje leto se bo začel v petek, 6. marca, bo vsak petek in soboto, končal pa se bo v nedeljo, 29. marca.

Praznovanje obletnice

Praznovanje 30-letnice TD Pekre Foto: Janez Platiše

Okroglo, 30-letnico delovanja smo praznovali 22. novembra, tudi v družbi Alenke Iskra, podžupanje Mestne občine Maribor in predsednika Turistične zveze Slovenije Pavla Hevke, ki nam je na dogodku podelil bronasti znak TZS, predsednik Štajerske turistične zveze Janez Ribič pa pisno priznanje – zlati znak ŠTZ. Priznanja oziroma zahvale društva so prejeli najzaslužnejši člani, ki so s svojim delom pripomogli, da društvo uspešno deluje že trideset let: Bojan Čertalič, Milan Pavlin, Rado Pavalec, Ilka Riedl, Stane Vauda in Zlatko Partlič.

Besedilo in foto: TD Pekre

Prejšen članekLjubezen do dediščine in skrb zanjo – a kako dolgo še?
Naslednji članekBožična zgodba z živimi jaslicami