Mesto, ki ga svet prepoznava kot glasnika miru

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Slovenj Gradec

0
739
Slovenj Gradec z zeleno okolico Foto: Tomo Jeseničnik

Starodavno mesto v kotlini med Pohorjem in Uršljo goro je slovenski sinonim za kulturno središče, kjer si bogato izročilo preteklosti podaja roko s sodobnim utripom. Živa vez s preteklostjo in bogastvom kulturne dediščine je temelj kulturnega razvoja in osrednja poteza lokalne identitete tudi v času, ki ga živimo. Podeželsko zaledje je tod ohranilo velik del starodavne prvinske lepote in v vseh letnih časih mikavna neokrnjena narava vabi k sprostitvi.

Slikovito mestno jedro Foto: Tomo Jeseničnik

V idilično odmaknjenem svetu porečja Mislinje je nastala ena najstarejših bivalnih utrdb na Slovenskem, kjer so v srednjem veku vladali grofje Andeški. Svoj pečat so v zibelki kulture pustili izjemni ustvarjalci, med drugim se je likovna tradicija srednjeveških rezbarjev in baročnih mojstrov pretočila v mednarodno odmevno dejavnost Koroške galerije likovnih umetnosti. S prireditvami pod pokroviteljstvom Združenih narodov pa se je mesto uveljavilo daleč onstran meja domovine in postalo prepoznavno kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja. Krona teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar OZN Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naslova Glasnik miru. Letos praznujemo trideset let od prejema častnega naslova.

Razgibana turistična ponudba

Štrekna, kolesarska pot po Mislinjski dolini Foto: Nika Hölcl Praper

Turistična ponudba je pestra in raznolika, primerna tako za tiste, ki iščejo kulturna doživetja, kot za druge, ki želijo svoj prosti čas preživljati v objemu neokrnjene narave in ob obilici možnosti za športne, rekreacijske in tudi kulinarične užitke.

Mestno jedro Slovenj Gradca je ohranilo značilno srednjeveško zasnovo, kjer so še vidni ostanki nekdanjega mestnega obzidja. V mestnem središču, ki je še zdaj središče kulturnega življenja, so številne znamenitosti: Koroška galerija likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej, cerkvi sv. Elizabete in sv. Duha, Muzej skladatelja samospevov Huga Wolfa, Galerija družine Perger (mojstri medičarske in svečarske obrti) in graščina Rotenturn. Zgodovino okolja in znane meščane lahko domačini in turisti spoznajo na unikaten in zabaven način v sobi pobega ali z njeno pustolovsko nadgradnjo – igro »Unlock« (Odkleni), ki poteka na prostem.

V okolici mesta lahko najdete številne etnološke zanimivosti ter odlične možnosti za šport in rekreacijo. V naravo vabijo pestra ponudba tematskih poti, urejene smučarske proge in številne kolesarske poti različnih zahtevnosti. Med najbolj obiskanimi je ena izmed infrastrukturno najbolj urejenih kolesarskih poti v Sloveniji – Štrekna. Pot, ki poteka po opuščeni železniški trasi, se vije skozi vso Mislinjsko dolino in se navezuje tudi na Dravsko kolesarsko pot. Letos se je kolesarska pot s Štrekna busom povezala z Velenjem in Labotom v sosednji Avstriji.

Popotnikom in turistom so na voljo številna prenočišča v dveh hotelih, mladinskem hotelu, zasebnih apartmajih in na prijetno urejenih turističnih kmetijah, kjer lahko pokušate tudi pestro kulinarično ponudbo Koroške.

Slovenj Gradec vsem obiskovalcem ponuja gostoljubno in urejeno podobo. Poleg številnih priznanj Turistične zveze Slovenije je leta 2015 prejel tudi zlato priznanje v okviru tekmovanja v urejenosti evropskih mest in vasi Entente Florale.

Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekNoč čarovnic v Rovih pod starim Kranjem
Naslednji članekVabljeni na kulinarično obarvan jesenski izlet!

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here