Vabljeni na kulinarično obarvan jesenski izlet!

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Radovljica

Radovljica velja za eno najlepših mestnih jeder v Sloveniji. Na pomolu nad reko Savo, od koder se odpirajo čudoviti pogledi na Julijce in Karavanke, se je okrog cerkve in manjšega Ortenburškega gradu začel v 13. stoletju razvijati trg. Najpozneje leta 1510 je postal mesto in dobil obzidje z obrambnimi stolpi, ob vhodu pa so skopali obrambni jarek. Ta se je ohranil do zdajšnjih dni in je edini ohranjeni mestni jarek v Sloveniji.

Mestno jedro Radovljice – kjer vsaka hiša govori svojo zgodbo Foto: Miran Kambič

Razvojni vrh je mesto doseglo v 16. stoletju. Še zdaj lahko na Linhartovem trgu občudujete hiše iz 16. in 17. stoletja, mogočna graščina, ki se je v stoletjih razvila iz prvotnega Ortenburškega gradu, pa nosi podobo baroka. Hiše ob Linhartovem trgu niso zanimive le zaradi slikovitih in lepo urejenih pročelij, temveč predvsem zaradi bogatih vsebin, ki jih ponujajo obiskovalcem. Skorajda vsaka hiša govori svojo zgodbo – bodisi skozi obrti, trgovine, gostilne ali muzeje.

Nove turistične zanimivosti

Od letos je mesto bogatejše za kar tri zanimivosti. Čebelarskemu muzeju, Lectarski delavnici, Galeriji Šivčeva hiša in razstavi o Antonu Tomažu Linhartu se je v začetku poletja pridružil Muzej lekarništva in alkimije. Januarja je vrata odprla lončarska delavnica in trgovina Manufaktura, interaktivna pot S čebelico po Radovljici, namenjena družinam, pa ponudbo bogati od junija naprej.

Okusi Radol’ce letos v znamenju gozda

Mesec lokalnih jedilnikov Okusi Radol’ce se letos začenja 25. oktobra Foto: Rožle Bregar

Radovljica ni nič manj bogata, ko govorimo o prireditvah. Vsem je že dobro znan Festival čokolade, poletje z različnimi ritmi obarvajo Festival Radovljica in koncerti na Linhartovem trgu, jesen pa je čas za festival lokalne kulinarike Okusi Radol’ce. To je tudi razlog, da je obisk Radovljice in njene okolice odličen (in še kako okusen) tudi jeseni.

Letošnji Okusi Radol’ce se začenjajo 25. oktobra s tržnico lokalnih dobrot in edinstveno večerjo, ki jo skupaj in v eni kuhinji pripravijo šefi devetih restavracij. Dogodek bo tokrat v objemu gozda, v dolini Draga pri Begunjah na Gorenjskem. Gozd je letos tudi tema meseca lokalne kulinarike. Od 26. oktobra do 30. novembra boste lahko v devetih restavracijah v Radovljici in okolici pokusili posebne lokalne jedilnike, ki jih bodo kulinarični mojstri pripravili iz lokalnih surovin, tudi iz sestavin iz naših gozdov. Cena jedilnika je pri vseh enaka: 19 evrov za tri hode. Spremljevalni program in jedilniki pa bodo objavljeni na spletni strani Turizma Radovljica.

Namig za jesenski izlet: iz Radovljice v »male Benetke«

Ko gozd najbolj žari, je najlepši čas za izlet Foto: Aleš Krivec

Sploh pa, le kdo jeseni ni rad v gozdu? Najlepši je prav jeseni, ko se v soncu lesketajo zlate barve listja, ko nam zašumi pod nogami in nas osveži jesenski zrak …

Čudovit izlet po jesenskem gozdu vodi iz Radovljice v Kamno Gorico. Podajte se iz starega jedra Radovljice proti Fuxovi brvi čez reko Savo, jo prečkajte in se skozi čarobni gozd povzpnite v idilično vasico pod Jelovico. Mavrica jesenskih barv se bo razprostrla pred vami, če tik pred vasjo, ob Marijinem razpelu, odidete še na razgledno točko Zijalko, ali pa se iz središča vasi povzpnete k cerkvi sv. Trojice.
Hiše v Kamni Gorici govorijo o bogati železarski tradiciji, ki je oblikovala ta kraj. Tu sta se rodila tudi slikar Matevž Langus in politik in pesnik Lovro Toman. Rojstni hiši obeh znamenitih mož stojita druga ob drugi nedaleč proč od mogočne vaške lipe. V neposredni bližini so tudi lesene rake. Tako namreč domačini imenujejo vodni kanal, po katerem del potoka Lipnica priteče v vas z dovolj veliko močjo, da je nekoč poganjal vodno kolo ob vaški fužini. Zdaj voda še vedno teče skozi vas po kanalih in pod številnimi mostički, zaradi česar so kraj poimenovali »male Benetke«.

Še to: če boste pot prehodili v oktobru, ne pozabite posneti fotografije, jo deliti na družabnih omrežjih z @visitradolca in morda boste prav vi prejeli bon za dva lokalna novembrska jedilnika Okusov Radol’ce! Več o nagradni igri pa na spletni strani Turizma Radovljica.

Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekMesto, ki ga svet prepoznava kot glasnika miru
Naslednji članekZelena oaza miru in zdravja