Mlada portugalka: Nihče ni rad sam, tudi vino ne

0
1374
Foto: Uroš Raztresen

Ljubitelji jeseni, trgatve, vinskih dogodkov in zabave se vsako leto čedalje raje vračajo v Belo krajino. Ko se napolnijo belokranjske kašče in vinski hrami, dežela zablesti v jesenskih barvah. V soboto, 21. oktobra, pa bosta Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred Metlika na metliškem gradu že devetič zapored pripravila vinski festival Mlada portugalka, ki privabi številne Belokranjce, pa tudi obiskovalce z vseh koncev Slovenije.

Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. V družbi s pečenim kostanjem pa ustvarja pravo malo čarovnijo.

V starem metliškem mestnem jedru se bodo lahko obiskovalci že od poldneva s kozarcem pristnega belokranjskega vina sprehajali ob stojnicah lokalnih pridelovalcev tradicionalnih in sodobnih izdelkov. Dobrodošle so tudi družine z otroki, saj bo v Belokranjskem muzeju ob 13. uri poučna otroška ustvarjalna delavnica, ob 14. uri pa bo Plesno društvo Krokar poskrbelo za jesensko plesno rajanje. Ob 15. uri bo po trgu dišalo po topli belokranjski pogači, saj bo Društvo kmečkih žena v Konzumu pripravilo delavnico peke pogače.

Uro pozneje se bo začel uradni program festivala: na prireditveni prostor pred metliškim gradom bodo prispeli konji z vozom, portugalko, predsednikom Društva vinogradnikov in kraljico metliške črnine. V sod, v katerem bo mlado vino, bodo zabili pipo in začelo se bo točenje portugalke. Na prireditvi bo tudi trgatev potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta, ki raste pred gradom. Trgatev poteka po starih običajih, grozdne jagode vinske kraljice ročno stisnejo in jih ločijo od pecljev. Nato bo zdajšnja kraljica metliške črnine Katarina Plut po starei navadi grozdne jagode stlačila z nogami. Kulturni program bosta popestrili Folklorna skupina Bled in Tamburaška skupina Carmen Cord, na prireditvi pa bo na ogled tudi fotografska razstava Turizem smo ljudje.
Obiskovalci bodo zvečer izbrali najboljšo mlado portugalko po njihovem okusu, dogajanje pa se bo ob igranju glasbene skupine bržkone zavleklo pozno v noč.

Na festivalu predstavijo mlada vina številni priznani belokranjski vinarji, za kulinarične užitke pa poskrbijo gostinci, združeni v projektu Okusi Bele krajine. Prireditev Mlada portugalka je iz leta v leto prepoznavnejša in odmevnejša ter prispeva pomemben delež k prepoznavnosti Metlike na turističnem zemljevidu Slovenije.

U. L. L.

Prejšen članekSkok na kucelj in potem še pogled z roba
Naslednji članek»Tujci nam zavidajo podporo na nacionalni ravni«

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here