Muzej na poti MI SMO TU 

0
365

Na drugi strani Julijskih Alp in Predalp, onstran meje, ki je danes ni več, od Kanalske doline preko Rezije vse do Terskih in Nadiških dolin, živi slovenska narodnostna skupnost, ki neugodnim zgodovinskim okoliščinam navkljub ohranja svoj značaj in svojo kulturo. Muzejska mreža Mi smo tu je nastala zato, da to kulturo predstavi tudi obiskovalcem in popotnikom, ki prihajajo v te kraje.

Ves obmejni prostor je na sodoben interaktivni način predstavljen v muzeju SMO – Slovensko multimedialno okno – v Špietru, tradicionalne muzejske zbirke najdemo pri Mašerah pod Matajurjem, v Čarnem Varhu, Gorenjem Tarbiju in še kje. Tersko dolino predstavljajo Etnografski muzej v Bardu ter zbirki v Prosnidu in Tipani, rezijansko izročilo najdemo na Solbici, v Muzeju rezijanskih ljudi, ki spregovori predvsem skozi pravljice.

Obišči nas, posamično ali v skupini, lahko tudi peš ali s kolesom, morda ob pustu, ki je tu še tak kot nekoč, ob kresu ali sredi avgusta, na Rožinco, ko pripravljamo pušje, povzpni se na Matajur, kjer bo majhen trud poplačan z veličastnim razgledom, in odkrivaj skrite kotičke s slapovi, jamami in drugimi naravnimi lepotami.

Inštitut za slovensko kulturo | Istituto per la cultura slovena APS

Sede|sedež: Via Alpe Adria, 67 – 33049 Špietar /San Pietro al Natisone (UD)

0039-0432-727490 | isk.benecija@yahoo.it | www.iskbenecija.eu | www.mismotu.it

 

Prejšen članekVinske prireditve turističnih društev: V družbi z vinom vse leto
Naslednji članekDobrodošli v Ribnico

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here