V Baško grapo – po sledeh Franceta Bevka

0
733

KTT Društvo Baška dediščina letos že desetič sodeluje pri organizaciji pohoda po Bevkovi poti, ki poteka v okviru vsakoletnih Bevkovih dnevov. Letos, ko obeležujejo 130. obletnico rojstva in 50. obletnico smrti pisatelja Franceta Bevka, so pripravili že 10. pohod po Bevkovi poti (Hudajužna – Zakojca – Hudajužna), v sklopu katerega si obiskovalec lahko brezplačno ogleda Bevkovo domačijo v Zakojci, na Turistični kmetiji pri Flandru pa okusi tudi Bevkovo kosilo.Po spustu nazaj v Hudajužno oz. Baško grapo, bodo ob 16.00 uri ob Domu krajanov odkrili prenovljeno Bevkovo informacijsko točko. Od 11. do 17. ure bo potekal tudi Frika fest festival, ki ga Občina Tolmin v sodelovanju Z Zavodom Dolina Soče in Posoškim razvojnim centrom, letos organizira razpršeno po celotni Občini Tolmin. Celotna prireditev poteka v okviru Festivala pohodništva, Frika festa in Dnevov Evropske kulturne dediščine.

France Bevk se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa je leta 1970, na svoj 80. rojstni dan. Ob tej obletnici vsak tretji vikend v septembru poteka niz prireditev z imenom Bevkovi dnevi, ki se v vsako leto zaključijo na Bevkovi domačiji. Tega dne že tradicionalno iz Hudajužne in Cerknega po treh različnih poteh pridejo v Zakojco tudi številni pohodniki. KTT Društvo Baška dediščina poskuša na ta način krepiti vezi med Cerkljansko in Baško grapo, ki jih je s svojim pisateljskim peresom pletel tudi France Bevk.

Pohodniki pred Bevkovo domačijo v Zakojci.

Začetek pohoda bo ob 09.30 uri iz Hudajužne (Dom krajanov ob Okrepčevalnici Zver). Na startu, med potjo in na cilju bodo pohodniki poslušali odlomke iz Bevkovih del. Vsako leto društvo izbere eno temo iz pisateljevega opusa, ki ga strni v tematski list za pohodnike, ki bo letos Po sledeh Franceta Bevka v Baški grapi. Na poti v Zakojco bodo tako prebirali odlomke posvečene Baški grapi.

Prejšen članekLjudski glas: najlepši Celje, Izola in Laško
Naslednji članekVirtualni 63. Kravji bal v Bohinju

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here