Na preteklosti gradimo prihodnost

0
288

Kulturna dediščina je most v prihodnost. Na mlajše generacije jo prenašajo tudi pri TD Zgornja Ložnica, predvsem Ložniške ufarce, zadnje čase pa tudi druge članice.

Kulturna dediščina so dobrine, podedovane iz preteklosti, ki jih skupnost opredeli kot odsev in izraz svojih vrednot, identitete, verskih in drugih prepričanj, znanja in tradicij.

Poznati običaje, šege in navade naših krajev pomeni poznati korenine našega okolja. Ob pogovorih z učenci ob ustvarjalnem delu spoznavamo tudi medkulturnost in krepimo medsebojno spoštovanje. Namen delavnic je izkustveno učenje nesnovne kulturne dediščine, spoznavanje lokalnih materialov in orodij ter urjenje ročnih spretnosti.

Delavnice v 2. OŠ Slov. Bistrica

Zagotovo svoje korenine dobro poznajo pri TD Zg. Ložnica, saj delavnice organizirajo že od samega začetka delovanja. Prva leta so članice izdelovale praznične voščilnice, delale adventne venčke, kvačkale, vezle, pletle nogavice. V zadnjem času večkrat obiščejo otroke v šoli, vrtcu ali dediščino predstavljajo na raznih prireditvah.

Skoraj vsak Slovenec je v sebi pesnik, slikar, kuhar, plesalec, vinar, glasbenik, režiser, igralec ali rezbar. Iz vsega, kar ljubi, zna narediti umetnost. Poleg umetnikov različnih ročnih spretnosti in obrti, ki se že skozi stoletja prenašajo iz roda v rod, so tudi nekateri člani in članice TD Zg. Ložnica uspešni v raznih spretnostih, dostopnih vsem generacijam.

Učenci s svojimi izdelki.

Dediščino v obliki delavnic so mlajšim in starejšim obiskovalcem v zadnjem poletju na prostem prikazovale z vezenjem, pletenjem, izdelavo rož iz krep papirja, košaric in zapestnic iz volne. Seveda je prikaz vedno popestren s šaljivimi prigodami, ki so jih zares poznali ob takem delu.

Na Podobah bistriških domačij so na delavnicah, ki so bile namenjene odraslim, še bolj pa otrokom, prikazale, kaj vse lahko naredimo iz volne in kako lepo lahko na podstavkih zacvetijo rože iz krep papirja.

So vam všeč rože iz krep papirja?

Nedavno so pripravile delavnico za učence 2. OŠ Slovenska Bistrica. Z velikim veseljem so se učenci lotili spletanja zapestnic, prepletanja košaric, oblikovanja šopkov, ob tem pa za popestritev spoznali še igro mlinček s fižolčki. Ložniške ufarce so med učence prinesle tudi ročno izdelano žogo iz svežega sena. Vsi udeleženci so neizmerno uživali v njenem vonju. Na svoje izdelke so bili učenci neizmerno ponosni in jih želeli takoj odnesti domov.

Domovina Slovenija ima bogato in raznoliko kulturno dediščino ter dolgo tradicijo njenega organiziranega varstva. Dediščino so z znanjem in védenjem ustvarili, jo prepoznavajo in ohranjajo posamezniki in družba. Je dokument obstoja narodne in državne skupnosti in hkrati priložnost za njen razvoj. Kulturno dediščino celostno ohranjamo in jo uveljavljamo kot vir za gospodarski, družbeni in lokalni razvoj.

Delavnica in stojnica na Podobah bistriških domačij.

Lokalna kulturna dediščina tako širi prepoznavnost v slovenskem in mednarodnem prostoru, za kar si bodo tudi v prihodnje prizadevali pri TD Zgornja Ložnica.

Besedilo: Marijana Jereb, TD Zg. Ložnica

Fotografije: TD Zg. Ložnica

Fotografija na naslovnici: Delavnica na prostem v muzeju na prostem Rogatec.

 

Prejšen članekDobrodošli v Bioterme
Naslednji članekV Sloveniji imamo ‘krompir’ in še kaj

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here