Pustovanje v Postojni nekoč in danes

0
183

Do leta 1970 so  šole, vrtci ter Zveza prijateljev mladine  na pustni torek prirejali  pustno rajanje s sprevodom  po Postojni. Otroška maškarada je leta 1970 prerasla  v turistično prireditev  z udeležbo odraslih pustnih mask. Današnjo obliko je  pustna povorki v Postojni dobila leta 1977, ko je organizacijo prireditve prevzelo Turistično društvo Postojna.

 Podobno kot v preteklosti tudi današnji pustni sprevod na pustni torek poteka glavnih  ulicah v središču Postojne z nastopom domačih skupin: Podgura, Postojna, Predjama, Zagon, Veliki otok, Prestranek, Orehek, Studeno, Zagorje, Planina …  in gostujočih etnoloških skupin: Kurenti s Ptujskega polja, Orači, Šarga iz Okičev iz Haloz, Škoromati s Podgrada, Šjme iz Brkinov  s številnimi drugimi maskami.

Otroška maškarada je leta 1970 prerasla  v turistično prireditev  z udeležbo odraslih pustnih mask.

Gostujoče skupine vsebujejo sestavine arhaičnih tradicionalnih  mask in so folklorno obarvane. Domače skupine pa predstavljajo aktualne teme in so kritično naravnane  do lokalnih in širših družbenih razmer in dogajanj. Nekateri predstavljajo tudi svoje okolje ali kraj, društvo. V tekmovalnem programu se potegujejo za nagrade; ocenjuje se izvirnost, komičnost, duhovitost,… Dandanes je pustni sprevod v Postojni etnološko turistična prireditev s satirično komično oziroma groteskno karnevalsko vsebino. Prikaz pustne oziroma «šemske« dediščine je nekakšen živi muzej, ki črpa snov iz zgodovine. V preteklosti je bilo več pustnih in obpustnih rajanj in dogodkov, ki so se odvijali štiri do pet dni. Danes se je ohranilo  tradicionalna pustna povorka in  otroško pustno rajanje v organizaciji Turističnega društva Postojna ter pustni ples v sodelovanju  Kulturnega doma Postojna in Turističnega društva Postojna.

V Postojni radi gostujejo tudi ptujski kurenti.

Letos že 50. pustovanje

V letošnjem jubilejnem letu 2023, ko Turistično društvo Postojna slavi 140. letnico delovanja,  bomo proslavili tudi tradicionalno, že 50. pustovanje. Pustovanje Postojna 2023 se bo odvijalo na pustni torek, 21. februarja 2023,s pričetkom ob 15.00 uri.

Na tradicionalni pustni povorki se bodo predstavili Koranti Grajena pri Ptuju, Škoromati iz Podgrada, Skupina Pustar, Grgarske Ravne – Bate, Turistično društvo Stari običaji Okič, Cirkolane, Orači, Baba deda nosi, Šarga, Športno društvo Bas šport Ilirska Bistrica, Eskimi spod Snežnika, Pregarske šjeme iz Pregarja, Twirling klub Logaških mažoretk, Postojnska godba 1808  ter številne domače skupine, društva in posamezniki, ki se bodo potegovali za nagrade.

Po končani pustni povorki po ulicah Postojne, ki se bo zaključila na osrednjem prizorišču na Titovem trgu v središču Postojne, se bo v Postojni nadaljevalo otroško pustno rajanje na eni izmed Osnovnih šol, kamor se bodo poveselile otroške pustne maske..

Z željo, da bi s skupnimi močmi odgnali zimsko idilo iz Postojne, se poveselili in pozabili na vsakdanje skrbi ter priklicali norčavost in razposajenost med nas, prijazno vabimo vse občane, da se nam pridružijo in v naš vsakdan vnesejo delček igrivosti.

Več informacij s pustnim povabilom bo predstavljenih na spletnih straneh Turističnega društva Postojna www.tdpostojna.si.

Turistično društvo Postojna se želi kot organizator zahvaliti vsem sodelujočim etnološkim in domačim skupinam ter osrednjemu pokrovitelju Občini Postojna. Prijazno vabljeni na pustni torek v družbo pustnih mask! Se že veselimo z vami!

Besedilo in fotografiji: Turistično društvo Postojna

Včasih je bila ‘poberija’ vedno na pustni torek.

Od hiše do hiše

Včasih je bila ‘poberija’ vedno na pustni torek. ‘Možaći’ in ‘fontići’ so hodili od hiše do hiše in pobirali jajca, klobase, ‘pohanje’, mast in vino. Našemiti so se smeli le moški.

Ob prihodu v hišo so najprej nazdravili z gospodarjem, nato pa zaplesali z gospodinjo. Mlada dekleta so se jim izogibala, kajti tisto, ki so ujeli, so namazali s sajami. Seveda jih je vse to dodobra utrudilo. Kljub temu so zvečer pripravili gostijo s plesom na kakšnem domačem skednju.

Za vse ‘poberače’ pa po tradiciji, ki se ji nismo izneverili do današnjih dni, v večernih urah pojedina s klobasami iz zeljem.

Z leti so se pravila spremenila. Na pustno soboto, 18. februarja, bo v dopoldanskem času krenila povorka našemljenih moških, žensk in otrok ter pobirala od hiše do hiše. Pogoj za sodelovanje sta le preobleka in dobra volja. Za najmlajše, ki se bodo naveličali pohajkovanja, bodo v prostorih vaškega doma organizirane ustvarjalne delavnice in zabavne igre. Za vse ‘poberače’ pa po tradiciji, ki se ji nismo izneverili do današnjih dni, v večernih urah pojedina s klobasami iz zeljem.

Besedilo in fotografije: Alenka Penko, KETŠD A. Mihelčič Harije

Prejšen članekDoživel je sto let, se vidi, da ni stradal vina
Naslednji članekJanez Toplak, dolgoletni tajnik TD Vurberk: »Če dela ne bi opravljali prostovoljno, ne bi dosegli tako zavidljivih rezultatov«

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here