Najboljša tematska pot 2019: Učna pot škrata Bisera

0
1357
Vovkov mlin, mimo katerega poteka Učna pot škrata Bisera Foto: arhiv TD Vinska Gora

Učna pot škrata Bisera (Vinska Gora) je pred dnevi prejela priznanje za najboljšo tematsko pot v okviru akcije TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019. Kaj vas čaka na njej?

Začenja se na Domačiji Lamperček, kjer obiskovalce sprejme lokalni vodnik. Pred lipo, staro več kot petsto let (posadili so jo Turki, saj je tod vodila glavna cestna povezava s Koroško), si na zemljevidu ogledajo pot in spoznajo škrata. Ta jih najprej povabi k Temnjaškemu potoku, na katerem je nekoč delovalo trinajst mlinov; zdaj deluje samo še eden. Zatem se odpravijo do Vovkove domačije, kjer je mlin, ki je nekoč mlel še zlasti za gospodo Kačjega gradu. Po vnaprejšnjem dogovoru si lahko ogledajo tudi delovanje mlina.

Pot se nekaj časa še nadaljuje ob Temnjaškem potoku in skozi gozd. Tukaj lokalni vodnik obiskovalcem predstavi pomen gozda za človeka in jih seznani z okoliškim drevjem. Skupaj izvedejo sprostitveno vajo. Zatem nadaljujejo pot do Kačjega gradu, kjer vodnik predstavi njegovo bogato zgodovino, obiskovalci pa spoznajo tudi zanimivo legendo iz časov, ko so tu še živeli graščaki. Poleg tega se od tod odpira lep pogled proti Konjiški gori.

Zadnja, šesta točka učne poti, je zbirka starin Blažiš (na poti proti njej obiskovalci morda srečajo domače živali Marovškove domačije med pašo). Peter Habe je eden večjih zbirateljev starin na celjskem območju. Po vnaprejšnjem dogovoru si lahko obiskovalci ogledajo neprecenljivo zbirko starinskih koles za vse poklice.

Učna pot škrata Bisera se konča na Domačiji Lamperček, na kateri si je mogoče ob vnaprejšnjem dogovoru ogledati oboro divjadi, lovsko zbirko in druge zanimivosti.

Hoja po nezahtevni poti traja kakšno uro, z ogledi pa okoli tri ure. Po njej se je mogoče odpraviti tudi samostojno, brez vodnika, saj so točke opremljene s tablami z videopredstavitvami. Njene vsebine so zanimive tako za otroke kot za odrasle.

L. L.

Prejšen članekOb gradu Goričane bodo spet rožljali parkeljni
Naslednji članekModro oko zelenega Obsotelja

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here