Odkrijte skrivnosti Krasa

0
1946
Kraška krajina je tukaj zrcalo letnih časov. Jeseni pa je narava še zlasti ustvarjalna. Foto: arhiv Občine Sežana

Na območju Živega muzeja Krasa, na stičišču med Sežano, Lipico in slovensko-italijansko mejo, se vzdolž na izbranih poteh srečate s čudovito naravo in izjemno kulturno zakladnico, značilno za ves kraški prostor.

Tu so apnenčasta tla, voda, burja in vplivi Sredozemlja ustvarili krajino, ki jo je skozi stoletja sooblikoval človek tako, da je čistil gmajno, zlagal kamenje v griže, suhe zidove in pastirske hiške ter gradil kale za napajanje živine.

Na območju, ki je gosto posejano s kraškimi geomorfološkimi pojavi in zaznamovano s fosilnimi ostanki in arheološkimi najdbami, boste priča tudi nadvse zanimivi biotski raznolikosti, ki zaobjema tako pestro rastlinstvo kot trdoživo živalstvo.

Bazovska cesta je osrednja os Živega muzeja Krasa. Kažipoti na njej usmerjajo obiskovalce na »stranske« poti, ki so različno tematsko obarvane. Foto: arhiv občine Sežana

Živi muzej Krasa je prostor raziskovanja in rekreacije. Skozenj vodi bazovska cesta, ki je bila zgrajena v času Avstro-Ogrske in je bila tedaj del glavne povezave med Dunajem in Trstom. Na bazovsko cesto se pripenjajo krožno speljane tematske poti, ki vodijo mimo številnih krajinskih znamenitosti.

Obiščite Živi muzej Krasa, najboljšo tematsko pot v letošnji akciji TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, in spoznajte zakladnico kraških pojavov!

U. L. L.

Prejšen članekPot pastirskih škratov na Krvavcu, domiselna interpretacija naravne in kulturne dediščine
Naslednji članekJulijske Alpe med top destinacijami Lonely Planeta

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here