Potep v zavetju pohorskih gozdov

0
1488
Foto: Zoran Horvat/TIC Slovenska Bistrica

Prejšnji teden smo vas povabili na izlet v Iški vintgar ob Ljubljani, tokrat pa vas znova vabimo v vintgar – a v Bistriškega, v bližini Slovenske Bistrice, v zavetju pohorskih gozdov.

Pohorju dajejo posebnost številni potoki, ki so ustvarili prave soteske. Ena takšnih je geomorfološki naravni spomenik Bistriški vintgar, ki jo je ustvaril potok Bistrica. Ta izvira v pohorski vasici Bojtina, na svoji poti pa ustvarja slikovito pokrajino s številnimi brzicami in slapovi, ki je najbolj izrazita med Močnikom in Zgornjo Bistrico. Vintgar je pravo kraljestvo vode, povedo domačini, v soteski pa najdemo tudi značilne kamnine za ta konec, od granodiorita, gnajsov do blestnikov, niže v soteski pa amfibolit, serpentinite, aplite, eklogite in celo marmor, ki so ga iz kamnoloma nižje ob toku izkopavali že stari Rimljani.

Pot potoka Bistrice skozi sotesko je zelo razgibana, v njegovem zgornjem toku pa je tudi trinajst metrov visok slap  Bistriški šum.

Potep lahko začnete pri vodarni pri Slovenski Bistrici, od koder je kakšne pol ure hoje do kamnoloma. Do slapa je 45 minut hoje, če se boste odpravili še dlje, do Ančnikovega gradišča, poznoantične in zgodnjesrednjeveške naselbine, boste hodili uro, do konca soteske oziroma do Močnika pa boste potrebovali dve uri in pol. Pot je označena s planinskimi markacijami.

Več o soteski in drugih zanimivostih na območju Slovenske Bistrice pa si lahko preberete na spletni strani tamkajšnjega TIC-a.

U. L. L.

Prejšen članekČas je za hribe
Naslednji članekV Kranju se dogaja – Kranfest

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here