Ostrovrharjeva pohodna pot

0
1966

V hribovitem zaledju Ljubljane, nad vasjo Podgrad v bližini Zaloga, se po tamkajšnjih gozdovih vije urejena krožna pohodna pot, poimenovana po vitezih Ostrovrharjih. Pohodnika povede skozi zgodovinsko, naravno, kulturno in tehnično dediščino Podgrada. Dolga je šest kilometrov, vodi pa mimo petih podgrajskih zanimivostih.

Začenja se na koncu vasi, za nekdanjo tovarno Arbo, kjer je tudi vstopna informativna tabla. Sprva se zlagoma vzpenja po široki gozdni cesti, ki se sčasoma zoži v kolovoz, zatem pa v ozko gozdno stezo; do Starega gradu, ene od petih zanimivostih ob poti, se večinoma blago vzpenja in spušča po grebenu, zatem pa se strmo spusti v dolino potoka Besnice, od koder se še zadnjič vzpne na Murjevko, najvišjo točko na poti, od tod pa spusti nazaj do izhodišča.

Prva zanimivost Ostrovrharjeve poti je opuščena tovarna Arbo, ena prvih kemičnih tovarn na Kranjskem; zatem si sledijo Grad oziroma Kanskyjeva vila, večkrat predelana renesančna vila z bogato zgodovino, Stari grad, ostaline srednjeveškega gradu, ki so najstarejša znamenitost kraja, kamnolom mlinskih kamnov, izjemen tehnični spomenik rokodelstvu v Podgradu, Knapovska draga, kjer so kamnoseki dokončali mlinske kamne, in Murjevka, kot že omenjeno, najvišja točka ob poti (450 metrov). Vse zanimivosti so opremljene z informativnimi tablami, na katerih je mogoče prebrati več o njih. S poti med Gradom in Starim gradom pa se odcepi steza na Debni vrh (530 metrov), kjer stoji razgledni stolp – odcep sicer ni označen, pozorno oko pa ga odkrije na desni strani; tako je mogoče izlet še malce podaljšati.

Ostrovrharjeva pot je prijetna in večinoma nezahtevna; zelo strm je le spust s Starega gradu oziroma od kamnoloma. Večinoma poteka v zavetju drevesnih krošenj, v teh dneh še pisano obarvanih, hojo pa spremlja šelestenje odpadlega listja …

Besedilo in foto: M. G.

Prejšen članekIzšel je kodeks obnašanja v naravi
Naslednji članekNajlepše doživetje Soče in doline Trente

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here