Podeljena nagrada letošnji »destinaciji odličnosti« – Kopru

0
1331
Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info

Na Gradu Jable so danes podelili nagrade EDEN – Evropske destinacije odličnosti. Letošnja slovenska izbranka je Koper, v finalni izbor pa so se uvrstile destinacije Ptuj, Slovenske Konjice, Radolc’ca in Kras.

Projekt European Destinations of ExcelleNce (EDEN) je leta 2006 začela Evropska komisija v skladu z usmeritvami evropske turistične politike in v želji po večji prepoznavnosti porajajočih se evropskih destinacij, ki so butične, bogate z naravno in kulturno dediščino, zelene ter predvsem odgovorne in trajnostne. Projekt temelji na izboru destinacij v sodelujočih državah; v njih na vsaki dve leti izberejo štiri finalistke in »destinacijo odličnosti«.

Slovenija se ponaša s sedmimi zmagovalnimi EDEN destinacijami (Koper, Dolina Soče, Solčavsko, Reka Kolpa, Idrija, Laško in Brda) in štirinajstimi finalistkami (Mežica, Kranj, Tolmin-Kobarid, Kozjanski park, Bohinj, Velenje, Med Pohorjem in Bohorjem, Žička kartuzija, Radovljica, Zeleni kras, Kras, Dobrote Dolenjske, Ptuj in Slovenske Konjice).

Z naslovom Evropska destinacija odličnosti so zmagovalke in finalistke vključene v promocijske aktivnosti Slovenske turistične organizacije in Evropske komisije. Poleg tega pridobijo možnost za včlanitev v evropsko združenje EDEN destinacij, ki spodbuja izmenjavo dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, promocijo in povezovanje destinacij. V Evropi je bilo do leta 2017 izbranih več kot 140 zmagovalnih destinacij in približno 350 finalistk iz sedemindvajsetih evropskih držav.

U. L. L.

Prejšen članekAjdovska jama – arheološko najdišče in zavetje netopirjev
Naslednji članekVeliki finale gurmanskega meseca v Ljubljani

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here