Poletne in zimske avanture v veličastni Dolini Soče ( BOVEC – Turistični kraj, 1. mesto)

0
658

Bovec leži v veličastni dolini Soče in ponuja raziskovanje naravnih lepot in kulturne dediščine. Prijetno vzdušje v mestecu v povezavi s čudovito okoliško naravo vabi na preživljanje poletnih in zimskih počitnic. To je mesto mnogih športnih dejavnosti, na voljo je pester izbor vodnih in adrenalinskih športov, tudi v spremstvu izkušenih vodnikov. Odločate pa se lahko tudi med pohodništvom, plezanjem, kolesarjenjem, se dvignete v nebo z bližnjega letališča, skočite ali jadrate s padalom. Ljubitelji visokogorja lahko vse do pozne pomladi smučate na smučišču Kanin, ki je povezano z italijanskim smučiščem Sella Nevea. Naj vas navdušijo naraven sneg in pogledi vse do morja. Dostop na Kanin je namreč mogoč prav iz Bovca.

Središče Bovca ( Fotografija: Jošt Gantar, arhiv Turizma Dolina Soče)

Ne glede na letni čas in izbor aktivnosti obiskovalce skoraj povsod spremlja čista voda. V okolici Bovca vas bo očaral pogled na številne izvire in slapove. Slap Boka velja za enega najbolj spektakularnih slovenskih slapov, saj je najbolj vodnat v Sloveniji. Ogledate si ga lahko kar z glavne ceste, najlepši pa je pozno spomladi, ko se v hribih začne taliti sneg, in jeseni, ko pade največ dežja. V neposredni bližini Bovca je tudi manjši slap Virje, ki je del potoka Glijun. Napajajo ga podzemne vode Kaninskega pogorja, ki v tem delu tvorijo pramenast slap, pod katerim nastaja očarljiv tolmun zelenih odtenkov, ujet med z mahom poraščene skale.

Kajakaštvo po smaragdnozeleni Soči je ena od glavnih atrakcij Doline ( Fotografija: Jošt Gantar, arhiv Turizma Dolina Soče)

Ko obiščete Bovec, ne morete mimo Triglavskega narodnega parka, ki je prepoznan kot raj ljubiteljev neokrnjene narave. V osrčje parka na Bovškem vodi Soška pot ob Soči, osrednje informacijsko središče parka v dolini Soče pa je Dom Trenta, kjer si obiskovalci lahko ogledajo muzejsko zbirko. Leži v Trenti, čarobni dolini, ki ponuja mirna in nepozabna doživetja.

Ne glede na to, ali se povzpnete v gore ali prehodite daljinske poti, boste nagrajeni z najlepšimi razgledi. Mimo Bovca vodijo kar tri daljinske poti: Juliana Trail, Alpe Adria Trail in Pot miru. Na teh poteh ne boste osvajali visokih vrhov, boste pa uživali ob smaragdni reki in začutili utrip krajev, na Poti miru pa spoznavali tudi kulturno dediščino prve svetovne vojne.

Lonely Planet je smučišče Kanin – Sella Nevea uvrstil med edinstvena evropska smučišča ( Fotografija: Žiga Humar)

Pot miru, ki povezuje dediščino prve svetovne vojne od Alp do Jadrana, vodi mimo trdnjave Kluže in muzeja na prostem Ravelnik. Mogočna utrdba Kluže je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi, Napoleonovo vojsko in napadi v prvi svetovni vojni. Zgodba trdnjave je ujeta v izjemno naravo, med strma pobočja Rombona in Slemena ter v smaragdno zelena, 70 m globoka korita Koritnice. Muzej na prostem Ravelnik leži le nekaj kilometrov od trdnjave Kluže in manj kot kilometer od centra Bovca. Kratek sprehod po gozdu vas bo pripeljal do dobro ohranjenih tunelov in zaklonišč, ki so bili priča grozljivim dogodkom med prvo svetovno vojno.

Oddahnite se od mestnega vrveža, obiščite Bovec v dolini Soče. Naj vas navduši z gostoljubnostjo in s svojimi lepotami v vseh letnih časih.

Turističnoinformacijski center Bovec

Trg golobarskih žrtev 22

5230 Bovec

tel: +386 (0)5 30 29 647

info.bovec@dolina-soce.si

 

Prejšen članekZdravilišče s tradicijo ( ROGAŠKA SLATINA – Zdraviliški kraj, 2. mesto)
Naslednji članekČudovito mesto, izjemni razgledi in izvrstna kulinarika (RADOVLJICA – Turistični kraj, 2. mesto)

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here