Poročili bodo vino in čokolado

V Podčetrtku

Zadnjo aprilsko soboto bo turistična občina Podčetrtek gostila 5. Festival vina in čokolade, na prvi pogled dveh zelo različnih okusov, ki pa ju »znamo odlično poročiti«, kot pravi Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek. Zelo dobro obiskan festival je nadgradnja izbora županovega vina, ki bo letos že 14. zapored. Na festivalu bo trideset vinarjev in dvajset čokoladnic, pričakujejo pa osem tisoč obiskovalcev, torej tisoč več, kot jih je bilo na lanskem.

Festival, ki ima družinsko noto, bo v večnamenski športni dvorani v Podčetrtku (letos mineva deset let, odkar so jo zgradili in odprli), pospremile pa ga bodo ustvarjalne delavnice, tudi za otroke, na katerih bodo izdelovali praline. Veliko bo glasbe, pa dobrodelni tek Debra, modna revija in kajpak izbor županovega vina.

»Obiskovalci lahko doživijo prijeten in razvedrilni dan v Podčetrtku (festival bo odprt od 10. do 22. ure), saj si lahko privoščijo še kopanje v Termah Olimia, obiščejo Kočo čarovnic …« vabi Boštjan Misja. Nemalo obiskovalcev festivala ostane v Podčetrtku dva ali celo več dni.

V občini je dva tisoč turističnih postelj (lani so imeli tod 400.000 prenočitev!), a letos bo šlo bolj na tesno. Turistične postelje so med prvomajskimi počitnicami in prazniki namreč že skoraj zasedene. »Si bodo pa lahko obiskovalci ogledali že postavljeni novi razgledni stolp, visok 40 metrov, s katerega je čudovit panoramski razgled na Slovenijo, Hrvaško do Zagreba in še dlje,« pravi Peter Misja, župan občine Podčetrtek. Vstopnine na stolp ne bo.

Tradicija čokolade

Foto: arhiv Turizem Podčetrtek

Olimje ima že dolgo tradicijo čokolade s tamkajšnjo čokoladnico, po svojih izdelkih znano daleč naokrog. »Naša čokoladnica je zelo povezana s kozjansko okolico in zato se na festivalu predstavimo z našo stalno ponudbo, seveda pa tudi z novostmi, ki jih pripravimo vsako leto. Imamo že več kot tristo svojih izvirnih receptov in ponosni smo, da zanamcem predstavljamo mojstrstvo našega pradeda, ki se je z umetnostjo izdelave slaščic seznanil na Dunaju,« pripoveduje Mateja Videtič, solastnica Čokoladnice Olimje.

Ponudba vin

Foto: arhiv Turizem Podčetrtek

Hiša vin Emino, ki je največja vinska klet na Kozjanskem, je soorganizatorka festivala. »Veseli smo, da se je festival v petih letih tako razvil. Prizadevamo si, da s svojo ponudbo navdušimo nežnejši spol in moške, in tako bomo storili tudi na tokratnem festivalu,« napoveduje Vinko But, direktor Kmetijske zadruge Šmarje, h kateri spada Hiša vin Emino.

Duša Podbevšek – Bedrač

Prejšen članekPraznovanje pomladi v Gradežu