Pot močvirskih škratov na Mali plac

0
1015
Foto: Luka Dakskobler

Mali plac je čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. V njem vse brbota, reglja, šumi in žvrgoli. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov, ki pa so precej nabriti. Tako so uročili Mali plac, da je postal narobe plac! Vanj so se naselili zoprni komarji in nadležne mušice. Vse grize, leze, pika, brenči in renči. Kdo ga bo rešil škratjega uroka? Otroci, seveda! Takšno je jedro zgodbe »najbolj zamočvirjene dogodivščine za vso družino«, nove pravljično-doživljajske poti, ki so jo konec septembra odprli na Ljubljanskem barju.

Pot močvirskih škratov na Mali plac je pot z zgodbo. To razkriva slikanica Mali plac pisca Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna, govori pa o pogumni želvi Bevki, ki se spoprime s škratjim urokom in reši Mali plac.

Prepletanje pravljičnega sveta in narave

Otroci se odpravijo na pot z Močvirsko beležko, v kateri zbirajo močvirske žige in škratorunske simbole, posebne znake škratje pisave. So na pomembni misiji: iščejo čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov, pri tem pa jim pomaga prijazna škratica Lilija. Pot jim popestrijo velike lesene skulpture močvirskih živali: zelene rege, netopirja podkovnjaka, kačjega pastirja in seveda želve sklednice, ki je osrednji lik slikanice Mali plac. Pa kajpak nabriti močvirski škratje.

S pomočjo doživljajskih elementov otroci odkrivajo naravo, saj se pravljični svet vseskozi prepleta z njo. Izvedo tudi marsikaj zanimivega o življenju na Ljubljanskem barju nekoč in zdaj.

Pot močvirskih škratov na Mali plac je nezahtevna pohodna pot, dolga 3,2 kilometra. Začenja se v Športnem parku Bevke, kjer je mogoče kupiti Močvirsko beležko (vse dni v tednu od 8. do 18. ure). Zatem povede skozi vas Bevke, se vzpne na vrh osamelca Kostanjevica, od koder se spusti proti naravnemu rezervatu Mali plac in se nato vrne na izhodišče.

Transverzala pravljično-doživljajskih poti

Pot močvirskih škratov na Mali plac je po Poti pastirskih škratov na Krvavcu in Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu tretja v nizu nastajajoče transverzale pravljično-doživljajskih poti po Sloveniji.

L. L.

Prejšen članekZačenja se festival November Gourmet Ljubljana
Naslednji članekMartinovanje v Mariboru – največje v Sloveniji

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here