Praznični december na Ljubljanskem gradu

0
645
Foto: Miha Mally/arhiv Ljubljanski grad

V petek, ko so Ljubljano osvetlile praznične lučke, je praznično vzdušje zavelo tudi na Ljubljanskem gradu – z Grajskim decembrom. Ta prinaša različne dogodke: od prazničnega sejma, jaslic, svete maše, zgodbe o zmaju do koncertov v Jazz Clubu Ljubljanski grad, razstav, plesa, predstav za otroke …

V labirintu praznično okrašenih več kot sto svežih smrečic iz projekta »Zeleno drevo«, ki se po praznikih vrnejo v naravno okolje, je na Grajskem prazničnem sejmu mogoče najti izbrano ponudbo jedi in pijač iz Grajske kavarne in vinoteke Strelec ter praznično linijo izdelkov iz Grajske trgovine Friderik (do 6. januarja 2020, od 10. do 20. ure).

V Grajski kapeli sv. Jurija so na ogled jaslice – skulpture v naravni velikosti avtorja Mira Rismonda (do 6. januarja 2020). Božično sveto mašo v Grajski kapeli (24. decembra ob 22. uri) pa bodo popestrile božične pesmi Komornega zbora Megaron.

V soju praznične okrasitve grajskega dvorišča bo na pročelju Stanovske dvorane 21. decembra zaživela posebna zgodba o zmaju, varuhu Ljubljane, ki se je spopadel z vitezom Jurijem in izginil v podzemlje (do 6. januarja 2020, od 17. do 20. ure, na vsakih 15 minut).

Med glasbenimi in plesnimi dogodki bodo sedmo sezono plesnih večerov na Ljubljanskem gradu sklenili 21. decembra s Prazničnim plesom – od 20. ure naprej na plesnem parketu Stanovske dvorane in Palacija. Jazz Club Ljubljanski grad bo svoja vrata odprl ob petkih – v njem bodo nastopili skupina WCKD Nation (6. decembra), kvintet Swingatan (13. decembra), kvartet Eargonauts (20. decembra) in skupina Balkan Boys (27. decembra).

In še Grajski december za otroke. V praznični predstavi Vitez, zmaj in praznični direndaj bosta plemeniti vitez Jurij in modri zmajček Franci morala razrešiti uganko, kam je izginilo praznično vzdušje. Otroci od 3. leta naprej so vabljeni v Grajsko gledališče ob sobotah (7., 14. in 21. decembra) in nedeljah (8., 15. in 22. decembra), vsakič ob 15. uri. Vodeni ogled Lutkovnega gledališča Ljubljana in Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu bo v slovenskem jeziku v nedeljo, 22. decembra, ob 16.30 (zbirno mesto je knjigarna LGL).

Praznični december na Ljubljanskem gradu pa ima tudi dobrodelno noto: v sodelovanju z Unicef Slovenija so na njem pripravili dobrodelno razstavo Unicefove punčke iz cunj. Te bodo na voljo v Peterokotnem stolpu od 5. do 30. decembra.

O preostalih dogodkih na grajskem griču pa si je mogoče prebrati na spletni strani Ljubljanskega gradu.

L. L.

Prejšen članekBožična bajka v Mozirskem gaju
Naslednji članekJaslice v skritih kotičkih Gradeža

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here