Med pastirske škrate na Krvavcu

0
1505
Foto: RTC Krvavec

Kdor dobro opazuje in začuti naravne lepote, ta bo z lahkoto rešil čarobni izrek, ki prežene škratji urok in prinese pravo pastirsko nagrado … Kje? Na novi pravljično-doživljajski Poti pastirskih škratov na Krvavcu.

Ta popelje skozi gozdove in po prostranih pašnikih, s katerih se odpirajo lepi razgledi na bližnje in bolj oddaljene gore. Poleg tega pa dodobra razburka domišljijo. Otroci (in odrasli, kajpak) se lahko na Krvavcu podajo na lov za biseri ajdovskih deklic, obiščejo Škratov vrt, izkusijo življenje v pastirski bajti in prisluhnejo Gori zvokov. S pomočjo Škratove beležke in pedagoško-didaktičnih tabel na poti rešujejo naloge in iščejo simbole škratorunščine, starodavne škratovske pisave. Posebna občutja in doživetja ob poti dodatno spodbuja šestnajst lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov.

Pot pastirskih škratov na Krvavcu temelji na izvirni zgodbi iz nove slikanice O pastirjih in škratih s Krvavca avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna ter povezuje ključne identitetne elemente Krvavca: pašništvo, zdravilna zelišča in življenje v gorah.

To nedeljo, 6. avgusta, ob 14. uri pa bo mogoče na Krvavcu poleg škratolovskih dogodivščin doživeti tudi predstavo na planini: glasbeno pravljico O pastirjih in škratih s Krvavca. Prekaljena glasbenika Samo Kutin in Ana Kravanja ter pripovedovalka Nina Peče Grilc bodo popeljali občinstvo v svet pastirjev, gorskega sveta in hudomušnih pastirskih škratov. Pravljici bo sledil koncert pastirskih škratov; glasbo in zvoke bodo ustvarjali kar otroci sami. Vstop na predstavo, ki bo pred Brunarico Sonček, je prost.

U. L. L.

Prejšen članekNajveč Slovencev poleti zanima Obala
Naslednji članekPraznik terana in pršuta v Dutovljah

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here