Republiški turistični drobnogled TZS: Drugi tir – nove možnosti za turizem

Drugi tir na trasi Divača – Koper bo sodobna, hitra, varna in okolju prijazna železniška proga. Izgradnja bo zagotovo odprla nove možnosti tudi v turizmu, saj bo mogoče ustvariti nove turistične produkte, ki bodo dosegljive na udoben in sodoben način.

Ogromno gradbišče v Sloveniji je izgradnja drugega tira, trasa je dolga 21,7 kilometrov, na njej bo sedem predorov, dva viadukta in en premostitveni objekt.

»Računamo, da bi bila lahko atraktivna povezava vlak – osebni avto na daljših relacijah iz zahodne Evrope proti vzhodni in obratno. Še posebej, če bodo vzpostavljene dobre storitve najema osebnih vozil, motornih koles, koles, električnih koles in drugih vozil na lokaciji koprske železniške postaje in vseh naslednjih, mimo katerih bo speljan drugi tir,« pravi Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS) in direktor družbe 2TDK, ki gradi drugi tir. Ogromno gradbišče si je ob obisku Krasa in Lipice ogledal tudi Republiški turistični drobnogled TZS. Zgodba drugega tira se je začela že davnega 1967. leta, ko je bil podpisan dogovor o izgradnji, se spominja Mihael Bučar, vodja in skrbnik Muzeja južne železnice v Šentjurju. A po tem je preteklo mnogo dolgih let, saj je bila prva varianta trase izdelana  šele 1996. leta; po preučitvi kar 17 variant v času 10 vlad pa je kot najustreznejša, tudi zaradi upoštevanja okoljskih vidikov, potrjena aktualna predorska trasa.

Pester nabor doživetij

Lipicanci so izjemni konji, njihovi največji odliki sta izredna moč in lepota, hkrati so tudi elegantni in učljivi. S pozitivno energijo, razumevanjem in spoštovanjem je z njimi dokaj hitro možno navezati prijateljstvo, ki je prvi korak pri šolanju teh konj, kar lahko obiskovalci Lipice doživijo v programu Stik s konjem. A to še ni vse kar turizmu vedno bolj prijazna Lipica nudi obiskovalcem, ki si lahko privoščijo tudi ogled zelenega posestva po mogočnih drevoredih s kočijo, v katero so vpreženi lipicanci, pa predstavo zgodbe o Lipici, ki pripoveduje o izjemni dediščini kobilarne in  ogled predstave klasične šole jahanja, igranje golfa, disk golfa in mini golfa. Prenovljen hotel Maestoso 4* superior pa s svojo drzno podobo gostom nudi kar šest tipov sob, med njimi ekological s pogledom na posestvo kobilarne Lipica, foal oziroma žrebiček sobe in suite.

V prenovljenem hotelu Maestoso veliko detajlov spominja na konje – vrata sanitarij »krasijo« konjske podkve.

»Razveseljivo je, da Lipica nudi obiskovalcem pester nabor doživetij in aktivnosti in, da bo ponudba hotela obogatena z bazenskim kompleksom, wellness centrom ter savnami, kar naj bi začeli graditi prihodnje leto,« meni Karel Vernik, predsednik RTS TZS.

Tekst in foto: Duša Podbevšek – Bedrač

Prejšen članekKako smo Slovenijo ‘naredili’ lepo in gostoljubno
Naslednji članekPortal Lepote Slovenije: Zanimivih kotičkov pri nas nam ne bo zmanjkalo