Riklijevo leto na Bledu

0
142

V zadnjem letu je Turizem Bled intenzivno delal na svežih projektih, ki obljubljajo, da bodo Bled predstavili v novi luči. Osredotočeni na pripovedovanje in trajnost bodo ti projekti preoblikovali izkušnjo obiskovalcev.

Turizem Bled se je povezal s priznanim fotografom in filmskim ustvarjalcem Cirilom Jazbecem, ki je znan po svojem delu na najbolj oddaljenih kotičkih sveta in dokumentiranju človekove povezanosti z naravo. Destinacijski video bo razkril drugačen pogled na Bled, s poudarkom na zabavnem in igrivem načinu predstavitve znanih in manj znanih kotičkov Bleda in trajnostnih praks.

Pohodnika, Fotografija: Boris Pretnar

Prav tako se je zavod povezal z Noahom Charneyjem, avtorjem in umetnostnim zgodovinarjem, ki ustvarja knjigo z naslovom Bledologija. Knjiga obljublja raziskovanje blejske umetniške in kulturne dediščine z edinstvenim pogledom. Vzporedno se ob knjigi pripravlja tudi serija spletnih oddaj oziroma podcastov, ki obljubljajo, da bodo poslušalce popeljal na očarljivo potovanje skozi blejske zgodbe. Te zgodbe vključujejo pripovedi domačinov, obiskovalcev in celo znanih osebnosti, ki delijo svoje izkušnje in povezave z Bledom.

Turistični avtobus, Fotografija: Turizem Bled

Poleg tega se Bled aktivno trudi za trajnost. Letos je mesto pozdravilo prvo trgovino brez odpadkov ‘Na kilo’. Razvili so nove kolesarske in pohodniške zemljevide ter nadgradili brezplačne poletne avtobuse za spodbujanje okolju prijazne mobilnosti. Letošnje poletje so prepeljali več kot 20.000 potnikov.

Riklijeva rezina, Fotografija: Boris Pretnar

Praznujejo tudi dvestoto obletnico rojstva Arnolda Riklija, švicarskega naravnega zdravnika in pionirja naravne terapije, s številnimi certificiranimi izdelki, med njimi riklijevo rezino, ki je osvojila srca obiskovalcev.

Eden najpomembnejših zasebnih investicijskih projektov v naslednjem letu na Bledu bo ‘Lah Contemporary’, sodobni umetniški center, ki ga je oblikoval priznani angleški arhitekt David Chipperfield. Center v lasti družine Lah, ki razpolaga z več kot 800 umetniškimi deli, bo odprl vrata leta 2024. Poleg tradicionalnih muzejskih funkcij želijo postati tudi izobraževalno središče, ki bo ponujalo študijske programe in umetniške tečaje.

Na naslovni fotografiji: Bled v ledenem objemu, Fotografija: Franci Ferjan

 

Prejšen članekMesto Sevnica – zakladnica doživetij
Naslednji članekMarjana Grčman, prejemnica kristalnega Triglava: »Pomembno je, da imamo tudi vsebino«

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here