Krško – kjer zanimivih kotičkov ne zmanjka

1
105

Tesen stik z naravo, bogata kulturna dediščina, slikovito staro mestno jedro in gostoljubnost domačinov so samo nekateri od razlogov, da obiščete Krško z okolico. Njegov nenavadni čar lahko ujamete na kateri od kolesarskih in pešpoti, saj slikovita pokrajina kar vabi k raziskovanju tudi najbolj skritih kotičkov.

Pot trapistov

Pot trapistov je krožna pot, ki iz Brestanice vodi ob brežini reke Save do nekdanje trapistovski poti na Sremič, kjer so trapisti nekoč prevažali vino. Ob njej je na ogled 150 let stara tisa, ki so jo posadili trapisti. Na njihovo napredno vinogradništvo nas opozori trapistovsko gospodarsko poslopje s kletjo in njihova kapelica. Pot vodi na Grmado med vinogradi do cerkve sv. Mohorja in nazaj v dolino, kjer se povzpne na grad Rajhenburg, ki je bil od leta 1881 v lasti trapistov.

Fotografija: Jošt Gantar

Grad Rajhenburg

Grad Rajhenburg je točka, ki jo priporočamo, ko želite narediti korak v preteklost. Pozidan je na razglednem skalnem pomolu nad izlivom potoka Brestanica v reko Savo in eden najpomembnejših grajenih spomenikov srednjeveške kulture na Slovenskem. V 12. stoletju ga je zgradila salzburška nadškofija in ga dala v upravljanje ministerialom, ki so dobili ime po gradu – Rajhenburški. Po izumrtju rodbine so številni lastniki stavbi dodajali nove elemente in ji postopoma dali današnjo podobo. Od prve razstave o izgnancih leta 1968 je objekt v pretežni meri namenjen muzejski dejavnosti, prav tako je grad več kot primerna točka za številne kulturno-umetniške in poslovne oz. protokolarne dogodke.

Stalne in občasne razstave dopolnjujejo raznovrstne obrazstavne dejavnosti, kot so vodeni ogledi, predavanja, mesečni sobotni ustvarjalni kotički ipd., poleti pa grad postane veličastno prizorišče koncertov, gledaliških predstav in letnega kina. Muzejska trgovina ponuja številne lokalne izdelke in čokolado Imperial, v grajski peninoteki lahko okušate izbor penine, grajska restavracija pa vabi z izvrstno kulinarično ponudbo.

Zdole

Za Zdole, ki ležijo na vzhodnem delu krške občine, bi lahko rekli, da so ena najbolj idiličnih vasi. Prva omemba kraja sega v leto 1249 kot Villa in Monte Suppani Santi Georgia, kar bi prevedli kot Vas na hribčku pri svetem Juriju.

Krajevna skupnost Zdole se razprostira na dobrih 15 kvadratnih metrih, na nadmorski višini od 189 do 460 metrov. Zaradi odlične lege se tamkajšnje prebivalstvo ukvarja z vinogradništvom, s sadjarstvom, kmetijstvom, poljedelstvom in z živinorejo, aktivno je tudi pri ohranjanju naravne in kulturne dediščine z različnimi prireditvami, kot so jurjevanje, jurjev tek, vidovanje, pustovanje, martinovanje, gozdarske in kmečke igre ter materinski dan, za katere skrbijo zdolska društva.

Naslovna fotografija: Jošt Gantar

Prejšen članekČrna na Koroškem – zakladnica adrenalinskih doživetij
Naslednji članekStolp Vinarium

1 komentar

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here