Snežni gradovi kralju Matjažu v čast

Foto: Tomo Jeseničnik/www.slovenia.info

Pod Peco bodo ta konec tedna (od 26. do 28. januarja) ponovno gradili snežne gradove kralju Matjažu v čast. Gradovi kralja Matjaža bo letos že 26. zapovrstjo. Tradicionalna obuditev legende kralja Matjaža bo na ravnici Mitnek nad Črno, kjer so od leta 1993 zgradili že 1300 snežnih gradov in skulptur.

Dogajanje se začenja v petek zvečer, ko bodo na smučišču v Črni na Koroškem nočni slalom med baklami za pokal kralja Matjaža.

Osrednji dogodek prireditve pa je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno-kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, prižiganje bakel in sveč, ognjena predstava, slovesni prihod kralja Matjaža, podelitev nagrad najboljšim ekipam, glasbeni nastopi). S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi pravljično dogajanje v Podpeci zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo.

Nedelja bo z otroškimi animacijami, lutkovnimi predstavami, pesmicami, iskanjem skritega zaklada, možnostjo jahanja in drugimi aktivnostmi namenjena najmlajšim, bodo pa zadnji dan prireditve tudi podelili nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

L. L.

Prejšen članekZ Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne
Naslednji članekV Lokev na Krasu, kjer je razlogov za obisk še preveč