Spoznajte dva gradova: Snežnik in Rače

0
484

Osrčje Notranjske: Loška dolina

Skrivnostni kraški svet in pestra zgodovina Loške doline nemalokrat ponujata presenetljiva doživetja, hkrati pa globok mir in spokojnost svoje odmaknjenosti.

Grad Snežnik, Fotografija: Blaž Žnidaršič

Med najbolj privlačnimi turističnimi znamenitostmi sta zagotovo grad Snežnik in Križna jama. Grad Snežnik je bil nekdaj središče obsežne posesti in ugleden lovski dvorec, danes pa je edinstven muzej bivalne kulture 19. stoletja in eden redkih gradov v Sloveniji, ki se ponaša z originalno notranjo opremo.

Podzemni kraški svet skriva eno najlepših vodnih jam, Križno jamo. Današnje ime je dobila po cerkvi Svetega križa, ki stoji na bližnjem hribu. Njena posebnost so kristalno čista, s sigastimi pregradami ločena podzemna jezera, po katerih se lahko popeljete s čolnom. Jama je poznana po pestrosti jamskih organizmov in prebivališču netopirjev, v njej je tudi najdišče kosti jamskih medvedov.

Drevesna opazovalnica, Fotografija: Blaž Žnidaršič

Razgibana notranjska pokrajina nudi nepozabne trase za vse vrste kolesarjev. Tricikle, ročna kolesa ali električne priklope za invalidske vozičke lahko najamete pri Zavodu Ars Viva, ki že vrsto let razvija turistično ponudbo, dostopno vsem, vključno s prvim youth hostlom v Sloveniji, prilagojenim gibalno oviranim osebam.

Vabljeni, da nas obiščete.

Turističnoinformacijski center

Lož, Cesta 19. oktobra 49

1386 Stari trg pri Ložu

T: +386 (0)81 602 853

Grad Rače – biser  v središču kraja

Je eden najlepše ohranjenih ravninskih gradov v Sloveniji in v Evropi,  prizorišče zgodbe in zarote iz prvega slovenskega zgodovinskega romana, Ivan Erazem Tattenbach, nastalega izpod peresa Josipa Jurčiča.

Grad Rače, Fotografija: Jošt Gantar

Grad izhaja iz 16. stoletja, zgrajen je v obliki ključa in je znan po svoji gotski, renesančni in baročni arhitekturi. Je primer ravninskega otoškega ali vodnega gradu – dvorca, dodatno zavarovanega z visokim okopom. V notranjščini dvorca je poleg kapele, posvečene sv. Janezu Nepomuku, najbolj zanimiva “Bela dvorana”, ki v sedanjem času služi kot poročna, sejna in koncertna dvorana. Danes je grad kulturno in družbeno središče občine. V njem so prostori občinske uprave, upravne enote in številnih društev, kinodvorana, slikarski atelje, turistična agencija ter v manjšem delu zasebna stanovanja.

Občina Rače – Fram je poskrbela za celostno obnovo gradu, ki je danes v ponos občanom.  Novo urejen je tudi promocijsko-degustacijski prostor VTC 17 z vinoteko in razstavo galerijo, kjer promoviramo lokalno samooskrbo in turistično ponudbo, v pritličnih prostorih je bogata zasebna etnološka zbirka. Trenutno prenavljajo še del pritličnih prostorov, kjer bo kmalu zaživela nova knjižnica.

Več informacij: http://www.race-fram.si/povezava.aspx?pid=359

 Primerjava videza gradu Rače v času začetka delovanja samostojne Občine Rače-Fram (leta 1995) in prej ter po dvajsetih letih, po njegovi celostni obnovi – predstavitev na povezavi http://www.race-fram.si/podrocje.aspx?id=460

 Turistična  destinacija Rače – Fram – kjer se spočijejo srce, telo in duša.  Dobrodošli!

Informacije: OBČINA RAČE – FRAM

Grajski trg 14, 2327 Rače

T: +386 (0)2 609 60 10 • F: +386 (0)2 609 60 18

E: info@race-fram.si • I: www.race-fram.si

 

Prejšen članekGozdna kopel: Svetova ljudi in narave sta neodtujljivo povezana
Naslednji članekPodnebje se spreminja – in parki z njim

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here