V času koronavirusa na virtualni sprehod po najbolj znanih muzejih

0
695

Med tistimi, ki so zaprli vrata za obiskovalce, so tudi muzeji. Med njimi seveda tudi najbolj znani in obiskani. S tehnologijo pa lahko skoraj iz svojega naslonjača v času karantene in izolacije virutalno obiščemo nekatere izmed svetovno najbolj znanih muzejev, galerij in ostalih umetnostnih institucij. Katere od spodaj naštetih pa boste obiskali vi?

Galerija Uffizi

Italija velja za samo žarišč širjenja koronavirusa, zato so v Italiji zaprli vse muzeje in galerije. Mednje tudi galerija Uffizi iz 16. stoletja, ki jo lahko obiščemo kar prek aplikacije Google Maps. Uffizi spada med najbolj znane svetovne muzeje, posebno pa izstopa njena zbirka italijanske renesanse. Eden največjih draguljev muzeja je gotovo slika Sandra Botticellija, Rojstvo Venere.

Tate Modern

Londonski Tate Modern je znan po svoji zbirki moderne umetnosti od leta 1900 do danes. Od leta 2000 je Tate Modern na južni strani reke Temze, v prostorih nekdanje elektrarne. Virtualno se splača pogledati že samo avlo muzeja, ki nam takoj pokaže, na kakšen način muzej izkorišča svoj prostor.

Virtualni pogled v notranjost francoskega muzeja Musée d’Orsay

Musée d’Orsay

Francoski muzej Musée d’Orsay na mestu nekdanje železniške postaje, je še eden v vrsti muzejev, ki so zaradi pandemije zaprti. Simbolično so na usta nosoroga, ki stoji pred vhodom v muzej, namestili masko, s katero javnosti sporočajo, da se zavedajo problematike. Musée d’Orsay omogoča spletni obisk. Na ogled pa ni celotna zbirka del, temveč večina francoska umetnost, ki sega v sredino 19. stoletja in v začetek 20. stoletja.

Rijksmuseum

Rijksmuseum v Amsterdamu je zagotovo najbolj znan muzej na Nizozemskem. Je narodni umetnostni muzej in dom največje zbirke mojstrovin nizozemskih umetnikov, kot sta Rembrandt in Vermeer. V letu 2019 je muzej obiskalo več kot 3 milijone obiskovalcev, v času koronavirusa pa je odprl svoja digitalna vrata.

Louvre
Foto: Pexels

Louvre

Pariški muzej Louvre ponuja brezplačen virutalni ogled (za to potrebujete Flash) svojih številnih razstav. Največji umetnostni muzej na svetu je od začetka koronavirusa postopoma manjšal število obiskovalcev, ki so jih spuščali na oglede, dokler ni v celoti zaprl vrat.

Prejšen članekSejem s kavča
Naslednji članekZibelka lipicancev praznuje častitljivih 440 let

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here