Triatlon jeklenih v Bohinju ohranja status epske dirke

0
602

Dogodek poteka v organizaciji Turističnega društva Bohinj in se letos vrača po lanski odpovedi in s spremembami ostaja in postaja še bolj spektakularen.S spremembami je Cebe Triatlon jeklenih 2019 postal še bolj zanimiv za večje število navijačev, spremljevalcev, družin, tudi sponzorjev. V partnerstvu s Pokljuko smo zgradili odlične temelje za naprej, saj želimo tekmo postaviti na evropski zemljevid. Tekmovalci so spremembe vzeli za svoje, tako smo uspešno naredili prvi korak.

Bohinjski ‘ta posebn’ triatlon je prava prihodnost slovenskih športnih prireditev, butična, v naravi, aktivna, lahko rečemo v prihodnosti tudi petzvezdična

Lani smo dodali kategorijo Kros triatlon, torej kombinacije s plavanjem, kar se je izkazalo za zadetek v polno.

Za mnoge je še vedno novost sprememba trase v letu 2019. Bali smo se odzivov tekmovalcev, vendar je na koncu obveljalo navdušenje nad to spremembo, saj so tudi tekmovalci uvideli prednosti menjave na biatlonskem stadionu. Na menjavi je bilo kljub slabemu vremenu precej navijačev, ki so skupaj z Bojanom Makovcem na mikrofonu ustvarili odlično kuliso za naše gladiatorje, ki so tam zaključevali dve tretjini poti.

Podpora Triatlonu jeklenih

Organizacijsko smo lani sprejeli novo pot. Krovni organizator je Turistično društvo Bohinj, ki prevzame tudi večji del stroškov. Prvi sponzor in s tem soorganizator je Turizem Bohinj, ki prispeva lep del proračuna za lokalno skupnost. Sledijo tisti glavni partnerji, ki nas podpirajo že dolga leta, na prvem – zlatem mestu je seveda Rodeo team z blagovno znamko Cebe, lani pa se mu je pridružilo podjetje Tosidos. Z nami pa so tudi Elan, Alpinsport, Scott in ostali.

Seveda je vsako leto veliko podpornikov, ki nam pomagajo predvsem z nagradami za naše najboljše.

Posebno poglavje so: nenadomestljiva športna društva, gorski reševalci, posamezniki in posameznice, veliko pa je seveda prijateljev Triatlona jeklenih ali osebnih prijateljev, ki poprimejo za kakršnokoli delo. Brez njih tega legendarnega dogodka ni!

Bohinjsko jezero: Triatlon jeklenih je ena najbolj spektakularnih dirk daleč naokoli, tako kot je Bohinj eden največjih biserov daleč naokoli

Izzivi Triatlona jeklenih

Spremljajo nas vse večji in večji izzivi. Zmanjševanje števila tekmovalcev pomeni manj sponzorjev, stroški, delavci pa so vsakokrat enaki ali višji … V društvih je na žalost vse manj zagnanih članov, predsednikov, na splošno smo vsi vse bolj obremenjeni. Triatlon jeklenih dokazuje, da se še vedno da, da je za nas, Bohinjce, to pomemben dan, skorajda praznik.

Menimo, da je Triatlon jeklenih zaščitni znak Bohinja, je pa sam kot tak zelo nišen, vsaj za Slovenijo. Naša dirka je epska trilogija – in kot taka bo prodrla tudi v svet.

Triatlon jeklenih je ena najbolj spektakularnih dirk daleč naokoli, tako kot je Bohinj eden največjih biserov daleč naokoli. Naša dirka se že dolgo let trudi za čim bolj čisto in naravi prijazno prireditev. Za to se bomo s skupnimi močmi borili tudi v prihodnje. V bodoče si želimo večjega obiska iz tujine, prav tako novih domačih tekmovalk in tekmovalcev. Veseli nas, da imamo vsakič med 5 in 10 tujcev, ki se ga udeležijo. Želimo si postaviti Bohinj in Slovenijo na zemljevid tovrstnih športnih prireditev in s tem ponovno orati ledino. Bohinj bo s tem ostal pomemben tudi za slovenske športne navdušence, rekreativce, ki so za nas izredno pomembni, saj trdimo, da v Bohinju ponujamo možnost za udejstvovanje v vseh mogočih športih, in to v najlepši mogoči kulisi v Triglavskem narodnem parku. V letu 2021 načrtujemo tri vikende priprav, veslaškega, kolesarskega in tekaškega.

Cebe Triatlon jeklenih Bohinj 2021, powered by Tosidos – tekma

  1. 8. 2021 bo letošnja 34. izvedba legendarnega triatlona jeklenih. Ob 8.30 začnejo plavalci na 1200 m, ob 9.30 kajakaši ter suparji, 9.50 pa še ekipe.

Naše klasične jeklene sestavljajo 8 km kajaka, 16 km gorskega kolesarstva, 10 km gorskega teka. Start je na gladini Bohinjskega jezera, menja se pri cerkvici Sv. Janeza, potem pa kolesarska proga popelje tekmovalke in tekmovalce prek Stare Fužine, Studorja, Srednje vasi do Športnega centra Pokljuka, kjer se na stadionu podajo na zadnji del poti tek prek planine Konjščica, studorskega prevala do končnega cilja – Vodnikove koče na Velem polju. Tam jih čaka občutek zmagoslavja, ki si ga zaslužijo le naši udeleženci, ki pridejo do cilja. Gre za pravi gladiatorski boj s sabo ter noro progo, ki od njih zahteva vse. Vsekakor pa gre za pravo dirko.

Zgodbe Triatlona jeklenih – jekleno srce

Triatlon jeklenih je nekaj posebnega in vedno ga spremljajo posebne zgodbe. V vseh teh letih se jih je nabralo precej. Nizozemci, ki so za las ujeli časovno zanko in so imeli ironmansko izkušnjo, so na okrepčevalnicah razlagali, kako je pri njih vse ravno. Pa zgodba madžarske prababice po imenu Zsumi. Tri leta nazaj bi morali ob njeni 90-letnici na počitnice na Uskovnico, in to kar štiri generacije Balintov. Pa ni bila najbolj pri zdravju, zato so prestavili na leto pozneje. Njen vnuk pa je videl obvestila, da bo v soboto Triatlon jeklenih, in babica Zsumi jih je za svoj 91. rojstni dan častila startnino. Potem pa so bili vsi izžrebani za sponzorske nagrade. Tretja in glavna zgodba leta 2019 pa je bila ekipa Naj crkne bukev. Gre za ekipo tekmovalcev in navijačev, prijateljev Mateja Kosema, našega dolgoletnega udeleženca, ki je imel pred tem hudo nesrečo pri spustu in se še danes uspešno rehabilitira.

Ta del zapisa bi lahko nadaljevali, saj gre za iskrice, srčnost organizatorjev ter udeležencev.

Bohinjski ‘ta posebn’ triatlon je prava prihodnost slovenskih športnih prireditev, butična, v naravi, aktivna, lahko rečemo v prihodnosti tudi petzvezdična. Gre za edinstven dogodek v Triglavskem narodnem parku, na katerem tisti malce skrajni, malce ‘utrgani’, pravi norci nikakor ne smejo manjkati.

Več o triatlonu, razpis, prijavnice in ostalo najdete na www.triatlon-bohinj.si, kjer so objavljeni rezultati, fotografije in zgodovina triatlona.

Besedilo: Jure Sodja, vodja prireditev

++386(0)40 572611

Fotografije: Arhiv TD Bohinj

 

 

 

Prejšen članekPlavajoči grad Snežnik kot praznik prostovoljstva
Naslednji članekMultikulturni festival TERRA PARZIVAL

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here