Vino Trojka – tudi za Luko Dončiča

Hiša dišečega traminca Steyer

0
964

Med privlačnimi vinskimi kletmi na Slovenskem, ki slovijo po Evropi in v daljnih deželah, kot je denimo Japonska, je priznana Hiša dišečega traminca Steyer na Plitvicah v Apačah. Vinogradnik in vinar Danilo Steyer svojo zgodbo o uspehu vselej rad začne s svojim dedom, čeprav se ta ni ukvarjal z vinarstvom. »Že leta 1934 je začel delati kot kovač in bil je spreten in odličen kovač!« Hiša dišečega traminca že na zunaj daje obiskovalcu slutiti, da je bila družina povezana s kovaštvom, saj so vhod, ograje in balkoni delo kovaških mojstrov.

Danilo v svoji sodobno urejeni vinski kleti, ki po svetu slovi po imenitnem dišečem tramincu. Foto: Gorazd Bedrač

Danilov oče se je ukvarjal s poljedelstvom in živinorejo, a je hkrati hodil na delo v bližnjo Avstrijo na znano vinogradniško kmetijo. »Od očeta je moje prvo znanje o vinu, vinarstvu, kletarstvu,« pripoveduje Danilo, ki je prvo vino pridelal in prodal že med študijem na biotehniški fakulteti v Ljubljani. »Denarja ni bilo kaj prida, treba se je bilo znajti. Po Ljubljani sem pobiral prazne steklenice in jih prinesel domov, napolnil z vinom, jih  v Ljubljani prodal in nato spet pobiral prazne steklenice.«

Zdaj vinska klet Steyer pridela od 80.000 do 100.000 buteljk, »odvisno od letine«, ima dvajset hektarov vinogradov, nekaj celo pod gozdovi širnega Pohorja, najbolj pa slovi po dišečem tramincu. Pridelajo še nekatere druge vrste vin, tudi avtohtono sorto ranino,  dišeči penini  Vaneja svetlo in rose … Vina izvažajo po vsej Evropi, na Japonsko, Kitajsko in v Izrael.

Vino prijateljstva

Ima pa Danilo še posebno imenitno vino – Vino prijateljstva, ki je pravi posebnež. »Pridelano je iz množice različnih sort Ampelografskega vrta in vinograda, ki so ga zasadili botri trt, med drugim Matjaž Kek in Petar Grašo. Narejeno je v želji, da med ljudi prinaša iskrenost, veselje, ljubezen, in da povezuje prijatelje žlahtne kapljice širom sveta,« prijazno predstavi vino številnim gostom, ki obiskujejo Hišo dišečega traminca. Steklenico Vina prijateljstva krasi posebna etiketa z umetniškim delom dr. Matjaža Duha. In še eno sloveče Steyerjevo vino je treba nujno poudariti: Trojko. »To je iz treh sort: ranine, chardonnayja in dišečega traminca, naredili smo ga v čast našim košarkarjem in njihovim znamenitim trojkam,« pravi Danilo in pokaže poseben karton vina Trojka, ki je namenjen komu drugemu kot – Luki Dončiču!

Duša Podbevšek – Bedrač

Prejšen članekV Križno jamo, najlepše ohranjeno turistično jamo
Naslednji članekFlosarski bal

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here