Zelena oaza miru in zdravja

Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019: Rogaška Slatina

0
653
Rogaška Slatina – od nekdaj kraj, ki je obiskovalcem ponudil »nekaj več« Foto: arhiv Občine Rogaška Slatina

Rogaška Slatina, ki že stoletja slovi po vrelcih zdravja, namenja posebno pozornost trajnostnemu turizmu; tako je tudi dobila zlati znak Slovenia Green Destination. Na eni najpomembnejših turističnih borz na svetu ITB Berlin je letos prejela priznanje za uvrstitev med petindvajset najboljših destinacij v Evropi na področju odgovornega turizma in trajnostnih praks v okviru priznanj Sustainable Top 100 Destinations.

Zdravilni učinki mineralne vode, ki jih dopolnjujeta strokovno znanje in prijazna turistična ponudba, so ključni razlogi za zadovoljne goste z vsega sveta, ki se radi vračajo v to edinstveno turistično destinacijo. Njen bliskoviti razvoj je že zdavnaj spodbudila mineralna voda Donat Mg, zdaj pa slovi po številnih možnostih za aktivno in prijetno preživljanje časa. Njeno priljubljenost krepijo tudi možnosti za srečevanje in spoznavanje ljudi, ki jih druži želja po kakovostnem, zdravem in sproščajočem oddihu.

Rogaška Slatina slovi po izjemno urejenih javnih površinah, sprehajalnih poteh, kolesarskih stezah in kakovostni infrastrukturni ureditvi, ki zagotavlja večjo prometno varnost. Letos so v kraju uredili tudi tri manjša krožišča. Vse to odraža odnos občine do prebivalcev in obiskovalcev, ki so v Rogaški Slatini vedno in povsod dobrodošli.

Ukrepi za trajnostno mobilnost

Postajališče za avtodome Foto: arhiv Občine Rogaška Slatina
Otroško igrišče v bližini muzeja Anin dvor Foto: arhiv Občine Rogaška Slatina

Trajnostna mobilnost je v kraju prednostna naloga. Med številnimi ukrepi za njeno uresničevanje sta na primer parkirišče za avtodome, ki vključuje še polnilno mesto za električna vozila, in sistem avtomatizirane izposoje koles na treh postajah z navadnimi in električnimi kolesi. Zelo pomembna pridobitev je osrednje otroško igrišče v neposredni bližini muzeja Anin dvor, kjer so na ogled steklarska, grafična, domoznanska, parkovna in vodna zbirka. V načrtu je gradnja Naravovarstvenega centra Sotla, kjer bosta vsebina območja in pomen ohranjanja biotske raznovrstnosti, varovanja in sonaravnega oziroma trajnostnega upravljanja okolja, ki zajema tudi območje Natura 2000, predstavljena tudi širše.

Kraj, ki od nekdaj ponuja »nekaj več«

Rogaška Slatina je bila že od nekdaj kraj, ki je obiskovalcem ponudil »nekaj več«. Ob široki paleti zdravstveno-medicinskih programov in programov za dobro počutje (velnes) ponuja velik nabor kulturnih dogodkov, od koncertov različnih glasbenih zvrsti do umetniških razstav in drugih. Med njimi so tradicionalni dogodki: Anin festival (poletni glasbeni in umetniški dogodki v idiličnem ambientu zdraviliškega parka), kulinarični festivali, Festival Pranger (srečanje pesnikov in literatov), elitni Anin ples, zimska popestritev Kristalna vas (decembrska praznična ponudba z bogatim kulturnim program za odrasle in naše najmlajše) …

V Rogaški Slatini vabijo obiskovalce, naj odkrijejo slat’nske vrelce, spoznajo dolgoletno tradicijo steklarstva, se prepustijo kulinaričnim užitkom in žlahtni kapljici, si ogledajo edinstveno zbirko kaktusov v tem delu Evrope, spoznajo zgodovino in privlačnosti kraja z obiskom zbirk na Aninem dvoru, doživijo kulturo!

Rogaška Slatina stoji na tradiciji. Skupaj z njo stopa po poti sodobnosti in trajnosti na vseh področjih.

Predstavljamo finaliste letošnjega tekmovanja TZS Moja dežela – lepa in gostoljubna, tradicionalnega tekmovanja z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja. Kako so se uvrstili posamezni kraji, o katerih boste brali oziroma berete na teh straneh, pa bo znano prihodnji mesec na Dnevih slovenskega turizma 2019 v Ljubljani na prireditvi TZS 13. novembra.
Prejšen članekVabljeni na kulinarično obarvan jesenski izlet!
Naslednji članekKjer s(m)o torbarji doma

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here