Vam je zmanjkalo zamisli za izlet? Tukaj je ideja, ki diši po jabolkah in se konča grajsko.

0
757

Za branje tega članka vam ni treba razkužiti rok, le poiščite svoj najljubši kotiček za sprostitev in se nam pridružite na dvodnevnem izletu po jabolčni poti.

Grad Podsreda stoji sredi gozda, skrit pred radovednimi pogledi.
Foto: Visit Podčetrtek

Tokrat vas vabimo v Kozjanski park, kjer se boste že čez nekaj trenutkov ujeli v zgodbo o kozjanskem jabolku. Zdaj bi vas pod nosom moralo pričeti žgečkati od vonja cvetočih sadovnjakov. »Ačih in na zdravje!« Stojite na mestu, kjer uspeva več kot sto različnih starih sort jabolk. Čutite to jabolčno energijo? Odlično, pojdimo naprej. Kaj pa je ta vonj? Ja, ja. Čisto mogoče je, da vas je med sprehodom skozi sadovnjak prijetno zmotil vonj sveže pečenega kruha iz krušne peči. Ta bo za popotnico, saj je pred nami, kar dvodnevni izlet po Kozjanskem, vrhunec katerega je spanje na gradu! Na gradu? Ja, na gradu Podsreda, v čisto novih grajskih sobah se boste po jabolčnih presežkih, ki jih boste užili pri nas, na koncu še grajsko naspali. No, ampak vsak dober izlet se prične na začetku.

Na novo urejeni apartmaji v gradu Podsreda
Foto: Teo Hrvoje Oršanič

Kozjanski park – kjer je jabolko več kot sadež

Začnite dan na srednjeveškem trgu Podsreda, kjer se vsako leto odvija Praznik kozjanskega jabolka in kjer je sedež največjega regijskega parka v Sloveniji – Kozjanskega parka. Povezava s travniškimi sadovnjaki prispeva k ohranjanju biotske pestrosti v zavarovanem območju in že desetletja plete uspešno zgodbo o Kozjanskem, jablanah in jabolkih. Na upravi parka vas bodo prijazno sprejeli in vam pokazali film Travniški sadovnjaki, razstavo ptic, naravno čistilno napravo ter vam postregli jabolčni sok iz jabolk kozjanskih travniških sadovnjakov.

Stare sorte jabolk so značilnost Kozjanskega
Foto: Fotografiraj.se

Pokušina jabolčnega vina v gostilni Pure

Po obisku sedeža parka se bo prilegel kozarček posebnega jabolčnega vina iz sorte bobovec, ki ga pridelajo na Ekološki kmetiji Dobravc. Družinska kmetija, katere travniški sadovnjaki rastejo v Kozjanskem parku, iz stoletnih jablan že več let ustvarja okusne jabolčne izdelke. Pokušina jabolčnega vina ob spremljavi domačega narezka bo potekala v stari trški gostilni, preurejeni v belgijsko pivnico, ki je od sedeža parka oddaljena le nekaj korakov, vodi pa jo belgijska družina. Tu lahko poskusite tudi več različnih vrst belgijskega piva.

Jabolčno vino v gostilni Pure
Foto: Fotografiraj.se

Jabolčno kosilo v Kozjanskem dvoru

Kozjanski dvor vabi v prenovljeno pivnico, picerijo in osrednji del ter zunanjo teraso ob ribniku v prijetni senci mogočnih vrbovih dreves, kjer so na voljo domače dobrote neposredno s kmetij. V Dvoru bodo poskrbeli za popoln zaključek popotovanja po jabolčni poti s prav posebnim jabolčnim menijem, ki ga sestavljajo značilna kozjanska juha korejevec, pečenka, ocvrt puran s sezamom, pražen krompir in zelenjavni riž, za sladko piko na i pa bo poskrbela sladica – jabolčni tiramisu s karameliziranim jabolkom.

Obisk Kukovičičevega mlina s pokušino jabolčnih dobrot

Sledi obisk Ekološke kmetije Kukovičičev mlin, ki se ponaša z enim redkih delujočih mlinov na vodni pogon za mletje žita v Sloveniji. Ogledali si boste celoten postopek mletja žita in spoznali delovanje mlina ter poskusili jabolčno pecivo iz domačih kozjanskih jabolk ter ostale dobrote njihove kmetije, in sicer več vrst kruha z namazi in domač sok. Na ekološki kmetiji je mogoč tudi nakup različnih vrst moke, kruha, čajev, zelišč, marmelad, piškotov, sadja in zelenjave.

V Kukovičičevem mlinu še vedno meljejo žito na stare mlinske kamne.
Foto: Visit Podčetrtek

Spanje v apartmaju na gradu Podsreda in razvajanje v Termah Olimje

Razvajanje v Termah Olimia
Foto: Terme Olimia

Preživite noč v apartmajih na najbolj grajskem med gradovi na Slovenskem. Na novo urejeni apartmaji vam ponujajo edinstveno doživetje spanja med grajskimi zidovi. Preživite noč kot graščak in užijte tišino grajskih zidov in lepoto neokrnjene narave Kozjanskega parka. Da bo bivanje še bolj sproščujoče, se odpravite v bližnje Terme Olimia na razvajanje v Wellness centru Orhidelia. Kozjanski park je znan po sožitju kulinarike in človeka ter po tem, da se navdih črpa iz narave. Zjutraj vas bo zato pričakal pravi pravcati kozjanski zajtrk domačih dobrot v košarici, ki ga lahko bodisi pojeste na gradu ali se odpravite v naravo in uživate v dobrotah na pikniku.

 

Mojca Valenčak

Turistični informator Visit Podčetrtek za občino Kozje

Prejšen članekSprehod po predsedniških sobanah
Naslednji članekSodelovanje, zaupanje in spoštovanje so gonilo turizma

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here