Vintgar vabi v naravni objem

0
636

Vintgar vas pričakuje v svoji prvinskosti in razkošni pomladni preobleki. Sodelavci v turističnem društvu Gorje so se v letošnjih pripravah  temeljito  potrudili in  s  poudarkom na zagotavljanju varnosti in estetskem doživljanju edinstvene naravne vrednote,  sotesko pripravili za obiskovanje.

Vrata bo soteska Vintgar odprla 15. maja. Zaradi   epidemije odpiramo nekoliko kasneje kot je bilo prevideno prvotno. Zaradi zahtev, ki so povezane  z  epidemijo, predvsem zaradi varnostnih  ukrepov, je nekoliko tudi spremenjen režim obiskovanja. Prav  zaradi  možnosti  prenašanja virusa stiki med  obiskovalci nis  dovoljeni, posledično tudi ni možno  vstopanje in hoja po soteski v obeh smereh. Po  novem je  možno  obiskovanje in ogledovanje Vintgarja zgolj enosmerno. To  v  praksi  za  obiskovalce  pomeni, da   bodo  v  sotesko v  vsakem primeru vstopali v  Podhomu, izstopali pa na Šumu. Sama pot in režimi na poti bodo označeni z  razumnimi grafičnimi, znakovnimi oznakami.  Na izstopni točki ob slapu Šum se bodo obiskovalci odločali ali bodo za povratek izkoristili pot preko  Sv. Katarine in Homa ali pa se bodo preko Blejske Dobave in poti skozi Strmo stran vračali v Podhom.

Foto: Jacob Riglin/www.slovenia.info.si

Trenutne razmere  dopuščajo parkiranje za obiskovalce zgolj na parkirišču v Podhomu, ki je plačljivo ali na parkirišču ob  pokopaliških vežicah na Blejski Dobravi. V tem primeru bo seveda potrebno najprej prehoditi pešpot skozi Strmo stran, ki pa prav tako nudi doživetje vaškega jedra, naravne in kulturne dediščine, na sotesko Vintgar  pa bo  moč pogledati tudi  iz druge perspektive, zato to možnost še posebej priporočamo.

Foto: Jošt Gantar/www.slovenia.info.si

V društvu si seveda želimo, da bi obiskovalci v čim večji možni meri do Vintgarja dostopali peš in s tem pokazali svojo zavest do  spoštovanja narave,  trajnostnega in sonaravnega turizma.  V  poletni sezoni bomo tudi letos  vse, ki prihajajo  s  svojimi  avtomobili, usmerjali na centralno parkirišče v neposredni bližini tovarne vrat, Lip, Lesne industrije Bled na Rečici, od tam pa bo   vozil avtobus.

Vsem  obiskovalcem pred obiskom toplo priporočamo, da se  pred obiskom  na  spletnih straneh TD Gorje poučijo o režimih, prav tako jim toplo priporočamo spletni nakup vstopnic. S tem se bodo  izognili nakupu neposredno na vstopni točki, s tem pa bodo  pripomogli v boju pred eventualnim prenosom virusa, zavarovali bodo svoje in zdravje osebja društva.

 

Tomaž Bregant

Prejšen članekZgodbe potopljene vasi
Naslednji članekPonovno lahko raziskujemo podzemlje

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here