Virtualni 63. Kravji bal v Bohinju

0
862

Vabimo vas, da si v nedeljo, 20.9.2020 ob 13:00 uri ali pa ob 19:00 uri vzamete čas za ogled dokumentarnega filma o Kravjem balu in sprejmete ljubezen do bohinjske tradicije. Pridružite se nam in skupaj z nami na ne tradicionalen način zabeležite še en največji praznik Bohinja. Že 63.-ti!

Tradicionalni Kravji bal na ne tradicionalni način. Letos v digitalni obliki. 

V osrčju Triglavskega narodnega parka in v objemu Julijskih Alp največje naravno stalno jezero v Sloveniji obdajajo mogočni vrhovi. Slikovite doline in presunljive planine še vedno sledijo tradiciji sirarstva in sobivanja z naravo. Tradicionalne prireditve, ki se odvijajo preko leta, veliko povejo o navezanosti domačinov na stare običaje in pomen ohranjanja starih znanj. Med njimi še posebno izstopa tradicionalni Kravji bal, ki ga organiziramo  v  Turističnem društvu Bohinj (TD Bohinj) in ga domačini imenujejo največji praznik Bohinja.


Zdaj je čas. Da spoznaš zgodovino Kravjega bala.

Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju, ki je do petdesetih let prejšnjega stoletja predstavljala predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Letos bi ga TD Bohinj s ponosom organiziralo že 63.-ič.  »V 73-letni zgodovini Turističnega društva Bohinj, smo Kravji bal organizirali že 62-krat. Gre za največji dogodek, ki ga mi v TD Bohinj organiziramo. Gre za dogodek ob zaključku pašne sezone, ob zaključku glavne turistične sezone, ki ga je v najboljših letih obiskalo skoraj 10.000 obiskovalcev.« je povedal Boštjan Mencinger, predsednik TD Bohinj.

Zdaj je čas. Da izveš nekaj o planšarski tradiciji Bohinja.

Ker je Kravji bal močno prepoznaven doma in v tujini, je prav, da se, ker se trenutno ne da drugače, predstavi na virtualen način, saj je to prireditev na katero smo v TD Bohinj izredno ponosni. Vsako leto doslej je bilo v takem času prisotno tveganje, ali bomo lahko izvedli Kravji bal ali ne. Letos je zaradi situacije zgodba popolnoma drugačna.

Vodja TD Bohinj, Milena Košnik je povedala:« Letošnja situacija nam je postavila nove izzive, zato smo morali pristopiti k virtualni izvedbi, ker ne želimo prekiniti tradicije. Letos bi bil oziroma je že 63. Kravji bal v Bohinju. To je res reprezentativna prireditev Bohinja. V turističnem društvu jo želimo obdržati in negovati naprej, tako kot vsa leta do zdaj.«

Ogled filma bo možen na FB dogodku 63. Kravji bal ter na FB Info center Bohinj, dokumentarni film pa si bodo gledalci lahko ogledali tudi na lokalnih televizijskih postajah: VTV Velenje, GTV Gorenjska, EVJ Zasavje, TV Slovenska Bistrica, TV Postojna, SIP TV,  Savinjska TV, TV Medvode ter ATM TV Kranjska Gora. Televizijske postaje bodo dokumentarni film uvrstile v njihovo programsko shemo na dan Kravjega bala, to je 20.9.2020. Kot se za Kravji bal spodobi, pa bo potekal tudi srečelov, za katerega smo zbrali simboličnih 63. nagrad. V srečelovu bodo lahko sodelovali vsi, ki bodo delili dokumentarni video na FB profilih.

Predsednik TD Bohinj, Boštjan Mencinger je še povedal : »Veseli me, da smo ohranili to tradicijo, in naredili bomo vse, da jo nadaljujemo v naslednjih letih. Zelo sem vesel, da bomo tradicijo Kravjega bala nadaljevali, da ne bo prekinjena. V naslednjem letu pa si res želim, da spet izvedemo Kravji bal, kot je bil v preteklih letih, oziroma ga bomo poskusili celo nadgraditi, da bo še boljši, da se bomo skupaj poveselili, pozabavali ob zaključku pašne in pa tudi glavne turistične sezone.

Zdaj je čas. Da sprejmeš ljubezen do bohinjske tradicije.

Prejšen članekV Baško grapo – po sledeh Franceta Bevka
Naslednji članekOtvoritev Evropohoda 2021 v Sloveniji

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here