Vodni park Radlje

0
248

Že od daleč se sliši v toploto poletja vrvež in čofotanje, vzklikanje: »Kako je fajn!«

Res, tam spodaj, na koncu naše vasi, kjer lena Drava dela svoj ovinek in njen tok odhaja mimo, je res veselo, ob toploti poletja glasno in polno, kjer se raztezajo igrala in tobogan sega v vodo. Po njem se drug za drugim otroci dričajo in nato ‘štrbunk’ v vodo.

Radost, smeh – to daje otrokom in odraslim naše prvo, tako želeno kopališče, ki je za nas domačine in tudi obiskovalce nekaj posebnega. Že sam pogled ob obisku nam razgrne posebnost domačega, naravnega, saj zelenje – rastlinice, vodni mah – obdajajo dno bazena, ki daje podobo jezera, obdanega z zeleno in travnato površino, kjer vodo greje sonce, lahen vetrič pa poklanja zavetje Drave in zaraslo grmovje ob njem. Svežina veje v to naravno kotanjo doline ob poljih, z ene strani s Pohorja in z druge, od koder se vidno raztezajo hribi Kozjaka.

Glamping naravno kopališče Radlje

Pa res, tu se je vse pričelo z idejo po nečem novem, dobrem in pomembnem. Po dolgoletnih željah in lahko rečemo sanjah domačinov po ureditvi kopališča. Saj smo bili vendar tako daleč stran od možnosti osveženja v poletju v vodi in daleč, daleč od morja in njegovih danosti.

Tako so se staknile glave – od župana s posluhom za domačine in tudi cilje turizma v kraju ter danih strokovnjakov – in začelo se je. Tam spodaj, kjer je bližina Drave dajala možnosti in pravi okoliš ter prijazen ambient, tudi ob miru in privlačnosti. Vse je počasi dobivalo pravo podobo. Vrtina je dala podtalnico, izdolbene zemljine so se počasi, ob strokovnosti poraščale z zelenjem, čista voda in okolje s potrebni objekti so oblikovali novo in prijetno okolje za vse ljudi, polnih želja po osvežitvi, s ponosom ob novi pridobitvi.

Vodni park Radlje

Tako se je pisal avgust 2014, ko smo postali ponosni na ta naš Vodni park Radlje ob Dravi, ki ima res laskavi naziv prvega biološkega bazena v Sloveniji, v katerem za kakovost vode in čistoče izključno skrbijo naravni organizmi. V kopalno vodo nikoli in pod nobenimi pogoji ne dajejo kemikalij. Leta 2022 je Vodni park kot prvi biološki bazen v Sloveniji prejel modro zastavo, ki je pokazatelj (eko) kakovosti turistične destinacije.

Obiskovalci res z veseljem zaplavajo med lokvanji v tem prvem biološkem bazenu, igrajo odbojko na mivki ob njem ali nogomet na malem igrišču zanj in lahko ujamejo še kakšno ribo v bližnjem ribniku Reš, ki prinaša že novo zgodbo v okolico.

Glamping hiške pa dajejo še poseben čar in možnost za nočno bivanje, ko zaspijo gostje ob zvokih narave in se zbudijo v novo jutro ob pristnem užitku košarice lokalnega zajtrka ob naravnem bazenu. Tako lahko skočijo iz spalnice v bazen in iz bazena v spalnico v manj kot minuti.

Res je to pristen umik pred mestnim vrvežem ter užitje celostnega zelenega doživetja, ki je primerno za vse generacije in predvsem za tiste, ki si želijo napolniti baterije.

Tam, pod bližnjim kozolcem, pa še čakajo e-kolesa, treba je le zagnati pedala po urejeni krožni kolesarski poti, ki pelje med polji, mimo kapelice, pomnika preteklosti tja do reke Drave ter dalje. Morda tudi pogumno prek pobočij hribov Kozjaka in na nasprotni breg čez Pohorje.

Vodni park Radlje ob Dravi se kiti z laskavim nazivom prvega biološkega bazena v Sloveniji.

Ponosni smo na ta naš radeljski uspeh! Seveda tudi vaščani, ki so pisali tu svojo preteklost in jim je kmetovanje vsakdan, so vse vzeli za svoje.

Mala obdravska vasica Zg. Vižinga se tako kaže na turističnem zemljevidu, obdana s Pohorjem in Kozjakom. Mokra reka podobo zaokroža, daje sliko in zavetje vodnemu parku, ščiti in neguje naravi dragocene danosti, vabi v mir, ki ga plemenitijo pljuski čiste vode kopališča ter spoštovanje naravnih danosti obiskanega kraja v naši občini Radlje ob Dravi.

Besedlo: Antonija Račnik, predsednica TD Radlje

Fotografije: ŠKTM Radlje ob Dravi

 

 

 

 

Prejšen članekMestni čebelnjak Kostanjevica na Krki
Naslednji članekSrečanje slovenskih oglarjev

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here