Mestni čebelnjak Kostanjevica na Krki

0
196

Mestni čebelnjak z začetka 20. stoletja je prvotno stal v Zameškem. Sredi 20. stoletja ga je odkupil logar Vintar in ga postavil v Kostanjevico na Krki – ob potoku Obrh v neposredni bližini nekdanjega cistercijanskega samostana, kjer danes domuje Galerija Božidarja Jakca.

Obnovili so ga leta 2017. Čebelnjak je mojstrsko in umetniško oblikovan s posebnimi detajli in figurami. Ena med njimi je iz lesa izdelan uniformiran mož, ki stoji pred panjem in domnevno predstavlja čuvaja, ki skrbi za mir pred čebelnjakom. Zanimivost mestnega čebelnjaka je še trokapnica, ki je redkost in posebnost pri slovenskih čebelnjakih, njegova prebivalka pa je pridna čebelica – kranjska sivka. Kostanjeviški med bogati okus narave po travniškem, akacijevem in lipovem cvetju. Poseben čar mu dajo veliki kostanji, ki se prepletajo med smrekami področja pod Opatovo goro v Gorjancih. Čebelnjak je dostopen vsem prebivalcem in obiskovalcem Kostanjevice na Krki.

 

Besedilo in fotografije: Galerija Božidar Jakac – Turistično informacijski center (TIC) Kostanjevica na Krki, Kambičev trg 5, Kostanjevica na Krki

 

Prejšen članekBukovniško jezero
Naslednji članekVodni park Radlje

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here