Črna na Koroškem – zakladnica adrenalinskih doživetij

0
112

Črna na Koroškem, najlepši turistični kraj v Mežiški dolini, je zaradi svojih naravnih danosti – hribov, dolin, potokov, gozdov in gora, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, tracionalnih prireditev, raznolikih možnosti za aktivno preživljanje prostega časa v naravi, odlične kulinarike in prijaznih domačinov biser, vreden obiska.

Središče Črne oblikuje staro jedro s krožiščem, v katerem so Plečnikov spomenik žrtvam obeh vojn, cerkev sv. Ožbolta, skala z zavarovano plezalno potjo in votlino z medvedom ter tri muzejske zbirke – Etnološka, Rudarska zbirka na prostem in razstava Olimpijci iz Črne na Koroškem. V središču kraju so urejene tri zanimive tematskopoučne poti: Olimpijska pot s sedmimi informativnimi točkami, ki predstavljajo športne dosežke črjanskih olimpijcev, Medena pot, ki vodi do Spominskega parka slovenskih čebelarjev, v katerem je posajenih 55 lip kot poklon velikim ljudem slovenskega čebelarstva, in Mini K-24, otroška različica večjega hribovskega izziva K-24, sestavljena iz petih točk, ki so ob lokalnih znamenitostih v širši okolici središča Črne na Koroškem in simbolizirajo pet koroških vrhov (Uršljo goro, Smrekovec, Olševo, Raduho in Peco).

Olimpline, Avtor: Tadej Javornik

V okolici Črne so lepo urejeni zaselki in slikovite doline, obdane s strmimi bregovi in bogatimi gozdovi – Krajinski park Topla s pogledom na kralja Matjaža v skalah Pece, Javorje z najvišje ležečim vodnjakom in čudovitim pogledom na bližnjo Uršljo goro, Koprivna s strmimi bregovi ter cerkvijo sv. Jakoba in cerkvico sv. Ane s črno Marijo in Ludranski vrh z najevsko lipo, do katere vodi pot ob slikovitem potoku Bistra, mimo Naravnega parka Bistra z urejeno pešpotjo in energijsko točko.

Svojevrstno zanimivost predstavljata tudi interpretacijski točki Globalnega Unesco Geoparka Karavanke – Tic Topla in Smrekovec –, ugasli vulkan, kjer obiskovalci na poučen način spoznavajo geološke značilnosti območja.

Ferata – Mučevo, Avtor: Boris Keber

Ljubitelji zimskih radosti in tudi poletnih avantur lahko prosti čas preživijo zelo aktivno in adrenalinsko, saj so na voljo pohodništvo, alpinizmem, gorsko kolesarjenje, smučanje, tek na smučeh, atletika, nogomet, tenis, odbojka, fitnes na prostem in udeležba na največjem slovenskem/mednarodnem hribovskem izzivu K-24 in K-24 Ultra Trail.

Streljaj od centra sta lepo urejeno Smučišče Črna, ki je primerno tako za rekreacijsko kot tekmovalno smučanje, in Športni park Črna, ki omogoča rekreativno udejstvovanje, zagotovljeni pa so tudi pogoji za izvajanje nogometnih tekem, atletskih tekmovanj in kondicijskih priprav športnikov.

Črna na Koroškem je postala pravi raj za adrenalinske navdušence, saj se ponaša z najdaljšo jeklenico za spust v Sloveniji, imenovano po naših olimpijcih – Olimpline. Njena dolžina je 1263,5 metra, vožnja poteka 250 metrov nad tlemi, najvišja dosežena hitrost je 120km/h.

Ferata Olimpline, Avtor: Boris Keber

Adrenalina željni obiskovalci se lahko podajo na pravi feratarski izziv – ferato Mučevo in ferato Olimpline. Obe ferati, skupaj z najdaljšo jeklenico Olimpline tvorita pomemben prispevek k turističnemu preboju kraja, ki tako postaja največji feratarski in andrenalinski center v Sloveniji. Ferata Mučevo je v divji hudourniški soteski pred Žerjavom in ponuja dve zavarovani plezalni poti – lažjo z oceno B in težjo z oceno D. Posebnost ferate Olimpline je, da se lahko nanjo dostopa kar iz centra Črna na Koroškem, končni cilj pa je startno-razgledna ploščad Olimpline, od koder je v dolino speljana najdaljša jeklenica za spust Olimpline, po kateri se lahko po premaganem feratarskem izzivu tudi spustite in uživate v naravnih lepotah kraja, prelepem razgledu na okoliške hribe in doline ter doživite adrenalinsko pustolovščino, ki vam bo za vedno ostala v spominu.

Ob smučišču Črna na Koroškem, na poti s ciljne ploščadi Olimpline, je zgrajen doživljajsko-plezalni park za otroke, ki bo poskrbel za adrenalinsko izkušnjo, ki se je bodo še dolgo radi spominjali. Občina Črna na Koroškem je v sodelovanju z Alpinističnim klubom Črna v centru Črne uredila novo notranjo plezalno steno, bulder, ki je odlična za učenje plezalne tehnike in razvijanja koordinacije, moči ter vzdržljivosti, na njej pa se izvajajo treningi za otroke in odrasle (alpinistični in rekreacijski).

VABLJENI V ČRNO NA KOROŠKEM, K(RAJ) ZA PUSTOLOVCE!

Informacije: TIC Črna na Koroškem, Center 23, 2393 Črna na Koroškem

Tel. št.: +386 (0)2 87 04 820, +386 (0)41 743 442, E-naslov: tic@crna.si; https://visit-crna.si/; www.crna.si

Avtor naslovne fotografije je Boris Keber.

Prejšen članekZ mladimi turističnimi vodniki odstirali skrivnosti Škofje Loke
Naslednji članekKrško – kjer zanimivih kotičkov ne zmanjka

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here