Žive jaslice spet v Postojnski jami

0
417

Žive jaslice, ki bodo po enoletnem premoru znova navduševale med 25. in 30. decembrom v podzemni krasotici Postojnski jami, niso še nikoli doslej bile tako zelo pričakovane kot prav letos. Doživljanje svetopisemske zgodbe, njenega sporočila o upanju in veličastne Postojnske jame pa še nikoli tako intenzivno in čuteče. Tudi letos jih zaznamuje bogata kostumografija in video projekcija v dogajanju vzdolž skoraj pet kilometrov dolge turistične jamske poti. Nastopa več kot sto nastopajočih, tudi odlična vokalistka Severa Gjurin in operna pevka Urška Kastelic.

Nemalo nastopajočih v živih jaslicah igra že več let, tako nekdanja pastirica letos igra Marijo.
Tudi sveti trije kralji vsak dan obiščejo Postojnsko jamo.

Žive jaslice v Postojnski jami imajo najdaljšo zgodovino tovrstnih jaslic v Sloveniji. Najprej jih je režiral Grega Tozon, za njim Srečko Šajn, nato Gabrijela Brouč, od 2018. leta pa Dragan Kirković in gledališče Serpentes. »Da so jaslice v Postojnski jami razglašene za eno najlepših božičnih podob na svetu pove največ! Današnji čas je specifičen in morda bo prav zato doživljanje ob ogledu naše božične pravljice z živimi jaslicami toliko bolj intenzivno. Vsekakor pa želimo obiskovalcem zagotoviti varno okolje, zato je število vstopnic omejeno. Tako za ogled živih jaslic, kot vseh ostalih znamenitosti v parku Postojnska jama, je možno koristiti turistične bone. Izpolnjevanje PCT je v trenutnih razmerah obvezno, zato dosledno upoštevamo vse ukrepe in omejitve,« pravi Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora Postojnska jama.

Marjan Batagelj: »Ogled živih jaslic v Postojnski jami je vsekakor primeren tudi za družine z otroki, za vstopnino je možno koristiti turistične bone.

V jami, na platoju in v notranjih prostorih je uporaba zaščitne maske obvezna, v Postojnski jami pa še posebej opozarjajo na praviIno nošnjo mask. Zanimiva je prigoda nemškega turista, ki jo omenja Marjan Batagelj. »Nemški turist, ki nas je obiskal, nam je povedal, da ga na 14 dnevnem popotovanju po Hrvaški in Sloveniji nikjer, razen pri nas v Postojnski jami, sploh niso vprašali, ali izpolnjuje pogoje PCT. Pri nas pa se navodil NIJZ in ukrepov vlade striktno držimo!« Batagelj dodaja, da prejemajo vprašanje, ali je ogled  živih jaslic v jami primeren tudi za otroke. Vsekakor je, saj je dinamičen in zanimiv, vožnja z vlakcem pa upočasnjena in atraktivna. Povedal je še, da  želijo in delajo na tem, da bodo žive jaslice v Postojnski jami postale  del nesnovne dediščine UNESCO.

Duša Podbevšek Bedrač.

Foto: G.B.

 

Prejšen članekPodnebje se spreminja – in parki z njim
Naslednji članekNaravna zdravilišča odlično zasedena

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here