Drama od doma

Nova programska platforma SNG Drama Ljubljana na družbenih omrežjih predstavlja literarna branja priznanih slovenskih dramskih igralcev s skupnim naslovom »Drama bere z domačega kavča«, na uradnem YouTube kanalu ljubljanske Drame pa se je začelo predvajanje posnetkov vrhunskih uprizoritev iz bogate gledališke zakladnice Drame.

Foto: Peter Uhan

Čas, ki nam preprečuje življenje, kot smo ga bili vajeni pred pandemičnim izbruhom novega koronavirusa, poskušamo ublažiti tudi kulturno-umetniške ustanove po svetu in doma. Ker je naše delovanje v vseh segmentih in z vso bitjo prvenstveno namenjeno občinstvu, želimo vsak po svojih zmožnostih in s svojim avtorskim podpisom pomagati, da kot posamezniki in družba v teh izrednih časih ne izgubimo kompasa, veselja in utehe, ki nam jih sicer daje stik z (gledališko) umetnostjo in kulturo.

Foto: Peter Uhan

Naša najnovejša programska platforma »Drama od doma« je luč sveta ugledala na dan 116. obletnice smrti velikega slovenskega umetnika Srečka Kosovela, ko smo od doma posneli in na družbenih omrežjih Facebook in Instagram objavili prvo igralsko literarno branje iz cikla  »Drama bere z domačega kavča – čeprav od doma, ostajamo povezani«. Prejšnji teden so bili posnetki umetniških branj poezije pospremljeni z več kot 26.000 ogledi. V naslednjih dneh se bodo priključili še številni drugi umetniški prispevki, za katere upamo, da jim boste sledili z enakim zanimanjem. Povezali se bomo tudi z domovi za starejše, društvi upokojencev in drugimi organizacijami, s pomočjo katerih bodo naša branja našla pot tudi do najranljivejših skupin in jim nudila umetniško uteho.

Foto: Peter Uhan

V okviru platforme »Drama od doma« potekajo tudi predvajanja arhivskih posnetkov izbranih vrhunskih uprizoritev ljubljanske Drame. Tako se bo v naslednjih šestih tednih na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana ekskluzivno zvrstilo najmanj 13 različnih gledaliških predstav. Premiere bomo predvajali vsak petek in nedeljo ob 20.00, ponovitveno predvajanje vsakega arhivskega posnetka pa bo sledilo naslednji dan, torej v soboto ali v ponedeljek, ob isti uri, na istem mestu. Vse projekcije posnetkov si bo mogoče ogledati le v živo. Za takšen pristop smo se odločili, ker si, morda nekoliko romantično, želimo, da v razmerah, ki nam ne omogočajo srečevanja v naših dvoranah, vseeno ne izgubimo zavezanosti skupinskemu gledališkemu ritualu.

Vir: SNG Drama Ljubljana

Prejšen članekGregorjevo v Kropi
Naslednji članekPismo spodbude vsem turističnim društvom