Botanični vrt ob vili Mirasso kot pripoved o človeku, naravi in času

0
220

Skoraj povsem neviden, ko pot zapelje mimo, zato mnogim še vedno neznan. A tisti, ki so do danes stopili skozenj, vedo, da v svojem bistvu nosi pripoved dolgega časa. Razpet med stoletjem razkošja, časom, ki ni v ponos, in ponovnim prebujenjem, danes priča o vsej vrednosti, ki jo nesluteno premore.

 

Botanični vrt ob vili Mirasasso, ki na pragu Sežane, v senci hriba Tabor, že vse od leta 1848 kljubuje kamnitim kraškim tlom, žgočemu soncu, pomanjkanju vode in muhasti burji. Ta pomnik nekoč mogočnega imetja se danes s svojimi neprecenljivimi kulturnimi in naravnimi prvinami uvršča med najpomembnejše objekte vrtno-arhitekturne tvornosti na Slovenskem, hkrati pa se ponaša s statusom naravne vrednote državnega pomena ter naravnega in kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Fotografija: Jošt Gantar za Visit Kras

Vrt danes vse ljubitelje narave, kulture in umetnosti vabi v svoje prostranstvo, da v njem začutijo, česar v mestnih parkih ni mogoče. Da zaznajo pečat davno minulega časa, velikega bogastva in izjemne ljubezni. Dostojanstvene gospode, ki je cenila lepoto in njeno imenitnost, spoštovala red in urejenost, predvsem pa z občutkom znala uživati blagor narave in razkošje stvaritev umetniških rok.

Fotografija: Mateja Šafhalter

Na svoji podeželski posesti je grška trgovska rodbina Scaramangà iz Trsta za celih 100 let našla umik od poletne pripeke in vrveža tržaških ulic. V sredini 19. stoletja je na tem skrajnem severovzhodnem delu Sežane zgradila letno rezidenco Vilo Mirasasso, ki se s svojim simbolnim imenom ‘občudovalec kamna’ še vedno očarljivo nagiba k tržaškemu ‘občudovalcu morja’, gradu Miramare. Hkrati se še vedno spogleduje s svojim vrtom – presunljivim, občudovanja vrednim dvorjanom, grajenem v slogu tedanjih italijanskih meščanskih vrtov. Vabi z zeleno oazo sredi kamnite planote, ki skoraj povsem geometrijsko zasnovana še vedno združuje skladnost jas in rondojev, pušpanovih kompozicij, peščenih poti, ribnikov in vodometov, pergol ter številnih nedavno obnovljenih, kamnitih in glinenih skulptur, ki obiskovalca vodijo še vse do rastlinjaka, zgrajenega leta 1890 v manjši podobi schönbrunnskega steklenjaka na Dunaju.

A čeravno z jasno izraženim slogom, ta mali velikaš v svojem duhu nosi še skrivnostnejšo zgodbo o skoraj 200 različnih eksotičnih rastlinah, ki so tu našle dom, prinesene s popotovanj po svetu, kamor so plule Scaramangàjeve trgovske ladje. O cedrah, jelkah, magnolijah in številnih drugih tujerodnih rastlinah. O njihovih krajih, zgodbah in legendah, o skoraj dvestoletnem sobivanju in sožitju na nepriljudni kraški grudi, vseh naporih in uporih, da nam danes zmorejo razkrivati preteklost, plemenititi sedanjost in z izzivi odstirati prihodnost.

Fotografija: Jošt Gantar za VisitKras

Vrt ob vili Mirasasso vas vabi z vso svojo veličino, pri čemer individualnim obiskovalcem in skupinam do 10 oseb daje možnost samostojnega ogleda, večjim skupinam pa ponuja doživljajske vodene oglede na osnovi predhodne najave. S prvinami, značilnimi za historične vrtove, zanimiv v vsakem letnem času, čeprav najbohotnejši v dneh od pomladi do jeseni, ko, okrašen z žlahtnostjo vrtnic, hortenzij in potonik, postane kulisa še celi paleti dogodkov, poročnih obredov, fotografskim in videoprojektom ter zasebnim in poslovnim srečanjem. Kot neprecenljiva kulturna in naravna dediščina, ki premore izjemno sporočilno vrednost za vse, ki ljubite naravo, kulturo, umetnost in blaženost danega trenutka. Vabljeni torej v njegovo veličastvo, da postanete del njegove povedi in zaužijete obilje, ki ga daje.

Fotografija Jošt Gantar za VisitKras

Botanični vrt Sežana – Vrt ob vili Mirasasso

 Botanični vrt Sežana – Vrt ob vili Mirasasso iz leta 1848 se danes uvršča med pomembnejše vrtno-arhitekturne objekte v Sloveniji, je naravna vrednota državnega pomena ter naravni in kulturni spomenik lokalnega pomena. Kot tak premore več kot 170 različnih rastlinskih vrst ter neprecenljivo kulturno zakladnico z edinstvenim rastlinjakom v slovenskem prostoru. V zadnjih letih se ponaša tudi z Interpretacijskim centrom kraške vegetacije z didaktično in interaktivno predstavitvijo kraške pokrajine, zanimivo za vse starostne skupine.

 

Botanični vrt ob vili Mirasasso:

  • individualni ogledi
  • vodeni ogledi skupin
  • fotografski in videoprojekti
  • civilni poročni obredi in poročna slavja
  • zasebni in poslovni dogodki
  • pisana paleta prireditev

URNIK:

april • september: 8.00 • 19.00

marec, oktober: 8.00 • 18.00

november • februar: 8.00 • 16.00

INFORMCIJE:

Botanični vrt Sežana • Vrt ob vili Mirasasso

Komunala Sežana, d. d., upravljavec vrta

Partizanska cesta 2, 6210 Sežana

Tel.: 05 7311 243, 065 556 846

E-pošta: info@vrtsezana.si

Www: www.vrtsezana.si

Prejšen članekNa višini 15 kilometrov s hitrostjo 1.300 kilometrov na uro
Naslednji članekKatedrala Gospa Sveta: “Mati vseh cerkva na Koroškem”

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here