Katedrala Gospa Sveta: “Mati vseh cerkva na Koroškem”

0
270

Poznogotsko romarsko cerkev z utrdbami iz 15. stoletja, katerih mogočni stolpi se vidijo že od daleč, vsako leto obiščejo številni romarji in ljubitelji umetnosti.

Fotografija: David Bilgeri

Kot župnija je bila v 8. stoletju izhodišče za pokristjanjevanje Karantanije, ki ga je izvajal irski menih, škof Modest, čigar grob v cerkvi je ena izmed izjemnih destinacij za romarje in turiste. Po uničujočem požaru leta 1669 je cerkev ob prezidavi dobila današnjo podobo.

Več kot 2000 let pestre zgodovine zaznamuje katedralo in njeno okolico: svetovno znani rimski kamniti reliefi na pročelju, edinstvene freske v notranjosti katedrale, očarljive gotske rezbarije in posebne baročne orgle. Čaka vas izjemna sakralna umetnost od 6. stoletja vse do danes.

Fotografija: Kerstin Messner

V severnem stolpu najdemo največji cerkveni zvon na Koroškem. Skupaj z drugimi petimi zvonovi v južnem stolpu lahko prisluhnete čudovitim zvenečim zvokov na Gosposvetskem polju.

Srednjeveško utrjeno cerkev od leta 2018 obdaja sodoben križev pot iz več kot 20 ton železa, aluminija in nerjavečega jekla. V starem jarku je zgodba o Kristusovem pasijonu do vstajenja postavljena v razmerje do sodobne realnosti na presunljiv način.

V središču Koroške, v neposredni bližini Celovca, lahko v nekaj minutah pridete do zgodovinskega, zasanjanega romarskega kraja Gospa Sveta/Maria Saal, kjer vas očarajo lepota cerkve in njene okolice s številnimi umetninami iz antike do danes.

Odrasli: 8,00 EUR

Vključuje vzpon na stolp z velikim zvonom, vključno z zunanjim prostorom, jarkom in križevim potom

Otroci (6 do 14 let) in študenti: 4,00 EUR

Odpiralni čas: od 5. maja do 26. oktobra vsak petek, ob 14. uri

Zaželena predhodna prijava.

Kontakt: Domverein@Sachverstand.tech, mariasaal@kath-pfarre-kaernten.at,

+43 664 1762441 www.domverein-mariasaal.at

Fotografija na naslovnici: Christian Eckert-Lexer

Prejšen članekBotanični vrt ob vili Mirasso kot pripoved o človeku, naravi in času
Naslednji članekMuzeji v Hüttenbergu

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here