Čarobni adventni čas

0
611

Jaslice Savinjske doline na prostem

Prilagojeno razstavo Jaslice Savinjske doline še vedno načrtujemo od 13. decembra do 6. januarja. Tokrat smo pozvali družine v vasi, naj pripravijo jaslice zunaj, v okolici svojih domov ali na oknih.

Z jaslicami bomo okrasili tudi okna gasilskega doma v Drešinji vasi, kjer smo 16 let doslej pripravili njihovo razstavo.

Naša razstava združuje jasličarje iz naše občine in širše. Posebno smo bili veseli jaslic, kot so jih pripravljali naši starši in stari starši, pa tudi novosti, novih idej ob tem lepem družinskem prazniku. Na razstavišču v gasilskem domu je bilo vsako leto predstavljenih do 40 jaslic. Ob odprtju in blagoslovu jaslic smo pripravili tudi kulturni program, lansko leto pa tudi koncert božičnih pesmi.

Avtor razstave je vsa leta Jože Stepišnik, ki mu je leta 2017 Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije podelilo priznanje za prispevek k širjenju božičnega sporočila ljubezni in miru prek jaslic.

Pri organiziranju razstave sodelujejo vaščani Drešinje vasi, PGD Drešinja vas in Turistično društvo Petrovče.

Marjeta Grobler, predsednica TD Petrovče
Na Gradežu lani še vedno največja razstava jaslic v Sloveniji – kaj pa letos?

Jaslice v Gradežu letos odpovedane 

Društvo za ohranjanje dediščine iz Gradeža pri Turjaku je lani pripravilo že dvanajsto razstavo jaslic v skritih kotičkih vasi, ki je bila več let najštevilčnejša v Sloveniji (v letih 2018/2019 kar 350 jaslic) in je del kulturne dediščine, za ohranjanje katere si društvo prizadeva. Obiskovalci iz vse Slovenije so bili vsako leto navdušeni nad tem, da jim prav preprostost in domačnost dajeta največji čar.


Društvo za ohranjanje dediščine Gradež

Manj zunanjega blišča, več notranje duhovnosti

Letošnjega božičnega Vojnika ne bo mogoče pripraviti v taki obliki kot prejšnja leta. Posledice koronavirusa in vse omejitve nam preprečujejo, da bi letos ljudem podarili tisto najlepše, kar prinaša božič: mir in notranjo radost ob mnogih in tako raznolikih podobah svete družine. Z nekaj jaslicami, ki jih bomo vendarle pripravili, se bomo omejili na prostor pri farni cerkvi in parku v bližini ter – če bo le mogoče – tudi nekaj lepih koncertov, ki bi nas lahko dvigovali nad moreče vzdušje sedanjega časa. Ostalih druženj in spremljajoče ponudbe pa žal ne bo.

»Letos bo malo manj zunanjega, bodo pa bolj živa notranja podoživljanja duhovnosti vsakega posameznika.«

Turistično društvo Vojnik

Biblijska zgodba brez besed

Naše jaslice, ki jih pripravljamo že deveto leto zapored, so gledališka predstava, s katero v petindvajsetih minutah povemo biblijsko zgodbo od ‘božje sperme’ do prihoda treh kraljev brez uporabe besed, zgolj na podlagi glasbe, ambienta, osvetljave, igralcev in simbolov. S tem je božični čudež dostopen vsem, ne glede na jezikovno pripadnost, saj je zgodba univerzalna. V predstavi uporabljamo tehniko lutk, videoanimacije, osvetljave, glasbe in živih igralcev.

Letos jaslice načrtujemo 19. 12. ali 26. 12., odvisno od dogovora v Društvu. Morda pa jih zaradi omejitev sploh ne bo.

Turistično društvo Losi

Žive jaslice v Snoviku

Že vrsto let zapored želimo člani Turističnega društva Tuhinjska dolina zaznamovati čarobnost božičnega časa z organizacijo živih jaslic, in če bodo razmere le dopuščale, bomo v skladu z zahtevami in priporočili jaslice organizirali tudi letos, saj se odvijajo na prostem, kjer je varno razdaljo med obiskovalci lažje zagotoviti.

Naše jaslice temeljijo na svetopisemski zgodbi o Jožefu in noseči ženi Mariji, ki iščeta prenočišče, in o rojstvu Jezusa. Predstava se odvija v naravnem okolju – na prostem, v tako imenovanih Bizjakovih dolinah pred termami Snovik. Zgodba se začne pred hišo s potrebnimi pripravami na božični večer, pripovedovanjem zgodb in blagoslovom prostorov. Prizor na hribčku dopolnjujejo prave lesene stavbe, vodnjak, hlevček in vrsta živih živali. Nastopa več kot štiridesetih nastopajočih, domačinov iz vse doline, ki se preoblečejo v pastirje, sveto družino in tri kralje ter oživijo svetopisemske prizore na čisto poseben način. Praznično vzdušje pričarajo najlepše božične pesmi, glasbena podlaga, svetlobni učinki, topli napitki, nastopi različnih glasbenih ustvarjalcev.

Ivan Hribar, predsednik TD Tuhinjska dolina

Prejšen članekNa Kras, po poteh Spacala in Fabianija
Naslednji članekLokalni pridelki so zakon

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here