David Tovornik, zmagovalec natečaja Mladi turistični vodnik

0
247

David Tovornik, zmagovalec lanskega natečaja Mladi turistični vodnik, je turizmu predan od glave do peta. Obiskoval je Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Mariboru, smer turizem, zdaj pa izobraževanje nadaljuje na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem. Prav tam so ga spodbudili, naj se prijavi na tekmovanje, ki ga vsako leto prireja Turistična zveza Slovenije. »V turizmu se vidim tudi v bodoče,« brez pomisleka odgovori na naše vprašanje.

Zmagovalec našega natečaja pravi, da se je v turističnem vodenju odlično znašel že v srednji šoli, na fakulteti je vse skupaj nadgradil, tekmovanje za Mladega turističnega vodnika pa je bila pika na i. »Dokazal sem, da se pri razvoju turizma premikamo in da imamo tudi mladi potencial za delo v tej panogi,« je poudaril in dodal, da se za podporo pri pripravi na tekmovanje zahvaljuje mentorici Tanji Abarci Kokol in docentu ddr. Lazar Paviču, izpostavil pa je tudi odlično sodelovanje s tretjeuvrščeno udeleženko tekmovanja Nušo Prejac.

Njegovo vodenje je navdušilo strokovno komisijo.

Tekmovanje, ki širi obzorja

»Ko sva z Nušo začela raziskovati Slovenj Gradec, kjer je potekalo tekmovanje, sva se seveda peljala v mesto, ki se mi sprva ni zdelo nič posebnega. Ko sva si začela ogledovati znamenitosti, pa me je zelo pritegnilo. To mi je pomagalo pri pripravi besedila in raziskovanju mesta. Ugotovil sem, da to tekmovanje širi obzorja. Doživel sem ga v zelo pozitivni luči in ga toplo priporočam vsakemu, ki ga srečam,« je izrekel pohvale na račun tekmovanja, od katerega je odnesel izjemno dobro izkušnjo.

Njegova naloga je bila čevljarstvo Levovnik z izjemno zanimivo zgodbo.

Na vprašanje, ali je zmagal, ker je med pripravo na tekmovanje vzljubil neuradno koroško prestolnico, odgovarja, »da je komisijo prepričal s svojim nastopom in izčrpno vsebino«. Izžrebal je temo ‘zgodovina Slovenj Gradca’, kar mu je pisano na kožo, »saj ga zgodovina v življenju na splošno zelo zanima, kajti če ne poznamo zgodovine, težko obstajamo«.

Njegova druga naloga je bila čevljarstvo Levovnik z izjemno zanimivo zgodbo. »Nikoli si nisem mislil, da so v Slovenj Gradcu patentirali delavski čevelj s kapico??? Tema me je pritegnila, zato sem z lahkoto navdušil komisijo,« je prepričan Tovornik, ki med enega od vrhuncev šteje še obisk Lectarstva Perger ter zanimive razstave v njihovem muzeju.

In kaj bi svetovali nekomu, ki še nikoli ni bil v Slovenj Gradcu in ima čas za ogled ene same znamenitosti? Izbral bi muzej Štirih kovačev – malo tudi zato, ker se tudi sam ukvarja z glasbo. »V Sloveniji imamo narodno-zabavni ansambel, ki je prišel v Guinnessovo knjigo rekordov, kar je po mojem mnenju neverjetni kulturni in zgodovinski spomenik. O slovenski pesmi, jeziku, kulturi in glasbi so slišali po vsem svetu. Če boste v Slovenj Gradcu, se torej nujno odpravite v muzej Štirih kovačev,« je ponudil nasvet.

Vsi udeleženci v Lectarstvu Perger, kjer imajo zanimivo razstavo.

Vinski turizem

Doma je iz Jurija ob Pesnici v občini Zgornja Kungota blizu avstrijske meje. »V našem kraju je izredno razvita kultura sadovnjakov in vinske trte, zato bi vam predlagal, da se sprehodite po naši lepi vinski cesti v sosednjem kraju Svečina. Tam imamo zelo lep zgodovinski spomenik, lahko se odpravite tudi po tematski poti Vinotour, obiščete grad, grajsko konjušnico, kjer je zdaj biotehniška fakulteta Univerze v Mariboru,« nas je povabil na obisk. »Na tem mestu želim zelo pohvaliti razvoj turizma v sami Svečini in tematsko pot Vinotour, saj združuje dobro vodenje z uživanjem. Pohode vodi licencirana turistična vodnica Pika Radmilovič, ki bo poskrbela, da boste med pohodom spoznali ta del Slovenije.« Različne pohode ob različnih priložnostih organizira tudi lokalno turistično društvo Zgornja Kungota.

Vsi trije nagrajenci natečaja.

 

Tako kot zgodbe v njegovem rojstnem kraju je tudi Tovornikova diploma povezana z vinom. »V diplomski nalogi sem se osredotočil na tematsko vodenje. Moj cilj je določene znamenitosti ljudem predstaviti po temah. Zanima me tematsko naravnano turistično vodenje – vinske zgodbe Maribora, življenje v nekdanji Jugoslaviji v mestu Maribor ipd. Na univerzi so mi omogočili, da tematsko vodenje prikazujem tudi študentom, ki so se odločili za turistično smer,« je poudaril Tovornik.

Kot nagrado za zmago na našem natečaju je prejeli bon za udeležbo na tečaju za turističnega vodnika TGZS, bon za opravljanje izpita in darilni bon gozdne vasice Theodosius za nepozabno doživetje in sproščen oddih. Tako za izpit kot oddih si bo vzel čas, šele ko diplomira, nam še zaupa Tovornik.

Besedilo: Polona Frelih

Fotografije: Osebni arhiv

 

 

 

 

Prejšen članekObmočje Gorenji Mokronog
Naslednji članekVinski turizem cveti v zidanicah

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here