Dermotovo leto 2020/21: Pevski mojstri iz Krope

Kropa je slovenski sinonim za žebljarstvo in kovaštvo, projekt Mojstri pevci – Kropa (razvija ga KD Kultura-natura Slovenija) pa že celo desetletje postavlja v ospredje tudi neverjetno zgodbo o kroparskem pevstvu. Začenja se s koledniki, vrh pa je dosegla z imenitnimi pevskimi imeni, kot so Anton, Leopold in Gašper Dermota ter seveda Zlata Gašperšič Ognjanović.

Dermotovi so svojčas živeli v Mežnariji

V začetku junija so v slovenskem kulturnem središču Korotan na Dunaju odprli tematsko Dermotovo sobo. Posvečena je znamenitemu tenoristu Antonu Dermoti, dolgoletnemu solistu Dunajske državne opere, njegovima bratoma, prav tako tenoristoma, Leopoldu Dermoti (umetniško ime Leo Cordes) in Gašperju Dermoti, simbolično pa tudi kovaški Kropi. S tem dogodkom so prav na 111. rojstni dan Antona Dermote sklenili Dermotovo leto 2020/21.

Na Dunaju sistematično ‘polnijo’ tematske sobe z zgodbami o Slovencih ali slovenskih prepoznavnostih, ki so na Dunaju pustili globoke, nepozabne sledi (npr. skladatelj Hugo Wolf, čebelar Anton Janša, pionir kozmonavtike Herman Potočnik Noordung, sobe lipicancev, Ribn’čana Urbana, v prihodnosti tudi Prešerna, Cankarja Plečnika itn.).

Obnovljena ‘hiša’ Mežnarije je gibanje Kultura-natura Slovenija po pogodbi z ljubljansko nadškofijo prevzela v dolgoročno skrbništvo in najem

Celo leto je bilo živahno v Kropi, v Marijini cerkvi (domačini jo zaradi znane legende imenujejo kar Kapelca) in v bližnji Mežnariji, kjer so Dermotovi svojčas živeli.

Besedilo in Fotografije: Slavko Mežek

(za projekt Mojstri pevci – Kropa,

Kultura-natura Slovenija)

Celoten članek je dostopen v junijski številki Lipovega lista, ki ga je mogoče kupiti v knjigarni Konzorcij na Slovenski cesti 29 v Ljubljani. Na revijo se lahko naročite tudi preko elektronskega naslova: info@turisticna-zveza.si. Celoletna naročnina stane 35,02 evra.

Prejšen članekJulijsko odprtje knjižnic pod krošnjami po vsej Sloveniji
Naslednji članekTematske poti so vse bolj priljubljene