DIGITALNI DETOKS – počitniški tabori za mlade

0
36

»Na mladih svet stoji,« je stavek, ki smo ga že velikokrat slišali. Nadaljujemo lahko z vprašanjem: »Kje pa stojijo mladi«? Ali gremo še nekoliko globje in se vprašamo: »Kakšen zgled pravzaprav dobivajo mladi?« Vemo, da se vzgoja ne začne z besedami, temveč odnosom in dejanji. Ali bolje rečeno, kar z načinom življenja, ki ga živimo in zrcalimo ljudem okrog nas. Mlade oblikuje tudi družba širšem pomenu besede. Pa vendar vsi nimajo možnosti, da bi preživljali čas v naravi, sredi gozda.

In če smo turizem ljudje? Torej je na nas, da pokažemo dober zgled in ponudimo priložnost preživljanja časa ljudem v naravi, v gozdu. Kako? V zavodu SATIA smo se odločili za organizacijo počitniških taborov za mlade.

SATIA, zavod učenje za življenje, je bil ustanovljen, da ponudi druženje na drugačen, sproščen način. Sedež zavoda je v neokrnjeni naravi, obdani smo s travniki in gozdom z vseh strani. Tako nam že se sama lokacija omogoča, da posamezniku ponudimo čudovito in pristno izkušnjo narave, gozda. Na eni strani mejimo na javorniške gozdove, s čudovitim pogledom na Snežnik, na drugi strani se nam odpira presihajoče Cerkniško jezero, v sončnem in jasnem vremenu tudi čudovit pogled na Julijske Alpe.

Zakaj počitniški tabori za mlade?

Ker vsi nimajo možnosti izkušanja narave in njene pristnosti v vsakdanu. Obveznosti in tempo mladih, način življenja, ki jim ga zrcali družba, visoka stopnja obremenjenosti staršev … Zelo pogosto nič od omenjenega ni povezano z naravo. Tako mladi nimajo podpornega in spodbudnega okolja, ki bi jih usmerilo v gozd, v naravo.

Kako torej lahko mladim približamo preživljanje časa v naravi?

Tako da jim naravo ponudimo in približamo, omogočimo jim doživljanje pozitivnih izkušenj v družbi vrstnikov in bogatih, raznovrstnih vsebin, ki so drugačne od tistih v šolskih klopeh. Počitniški tabori za mlade v zavodu SATIA predstavljajo nepozabno izkustveno doživetje, spomine, ki jih spremljajo za vedno, zato se mladi k nam z veseljem vračajo. Stkejo se nova poznanstva in prijateljstva.

Kaj vse počnemo?

Aktivnosti, ki jih nudimo, so povezane z naravo, kreativno ustvarjalnostjo in človekom samim, velik poudarek je tudi na odnosih. Odnos do sebe, sočloveka, življenja samega in seveda narave; ali bolje rečeno, do vsega, kar nas na tem planetu obkroža. Da zagotovimo bogate in raznovrstne vsebine, k sodelovanju povabimo tudi zunanje izvajalce. Vse poteka prek spontanega in pristnega druženja, usmerjenih delavnic, družabnih iger, raziskovalnih odprav in večerov ob ognju. Včasih znamo biti tudi prav glasni, pogosto razigrani, nikoli pa nam ne zmanjka iskric v očeh in zagnanosti. Preizkusimo se v veščinah preživetja, jahanju, ustvarjanju, vztrajnosti, iskanju rešitev, strpnosti, razvijamo obe možganski polovici … Druženje poteka na podeželju, v naravi. Včasih zvečer prijetno utrujeni ležimo na hrbtu in opazujemo zvezdnato nebo, ki je v mirnih poletnih večerih na podeželju tako čudovito. Svež zrak, živali, mir in narava, ki je že sama po sebi tako zdravilna. Vse to v družbi vrstnikov in pod okriljem mentorjev, ki razumejo, ustvari za mlade pozitivno in nepozabno izkušnjo, ki se jim vtisne v srce in jim ostne za vedno.

Več informacij o poletnih počitniških taborih za mlade si lahko ogledate in preberete na: https://zavodsatia.com/pocitniski-tabori/

Spremljate nas lahko na:

FB: SATIA, zavod učenje za življenje

IG: petra_satia

Predstavitveni filmčk na kanalu youtube – https://www.youtube.com/watch?v=XzxjYEJTI5Y

W: www.zavodsatia.com

 

 

Prejšen članekPo sledeh medveda, volka in risa
Naslednji članekPoseben dan v gozdnem prostoru Zgornje Savinjske doline

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here