Poseben dan v gozdnem prostoru Zgornje Savinjske doline

0
220

V gozdnem prostoru Solčavskega in Zgornje Savinjske doline je svoj poligon za aktivnosti našel tudi Poseben dan, zasebni zavod za pristna doživetja. Pri svojem delu se ‘posebneži’ med gozdnimi sprehodi posvečamo predvsem interpretaciji narave in kulturne dediščine.

Zgodbe, ki jim je vredno prisluhniti. Fotografija: Tomo Jeseničnik

Po gozdovih Zgornje Savinjske doline so urejene sprehajalne, tematske in planinske poti, ki vodijo do zavarovanih naravnih vrednot in spomenikov. Ob poteh v zaznavnem polju najdemo paleto zanimivosti, ki služijo kot vitalne točke za izkustveno učenje ter interpretacijo narave in kulturne identitete tega območja.

Lep primer je Pot po Logarski dolini, po kateri se med ustvarjanjem posebnega dne pogosto sprehajamo z učenci, dijaki ali drugimi obiskovalci. Narava nam v vsakem letnem času, skoraj na slehernem koraku, ponuja zanimivosti, iz katerih lahko spletemo pripoved o nastanku in preoblikovanju doline, o preživitvenih strategijah živali in rastlin ali o pomenu varovanja krajinskega parka. Tu in tam nam lokalne zgodbe in pogledi razkrijejo sledi večstoletnega sobivanja ljudi in narave, ki je oblikovalo izjemno, privlačno kulturno krajino.

Otroci so hvaležni obiskovalci. Fotografija: Gaja Slapnik

Med doživljajskimi vodenimi sprehodi zaznavamo gozd z vsemi čutili. Poleg načrtovane se posvečamo tudi ‘ad hoc interpretaciji’ po meri obiskovalcev. Pomemben del doživljajskih vodenj so didaktične igre in aktivnosti, ki spodbudijo k čuječemu zaznavanju okolice. Glavni namen doživljajskih vodenj je spodbujanje pristnih osebnih doživetij naših gostov in s tem vložek v postopno stopnjevanje: ‘od doživljanja k razumevanju, od razumevanja k spoštovanju in od spoštovanja k ohranjanju’ zanimivosti območja in narave.

Igra v naravi je najbolj sproščena. Fotografija: Tomo Jeseničnik

S podobnimi cilji se lotevamo tudi ‘Etno fletno sprehodov’, ki nas v obliki kostumirane interpretacije popeljejo skozi čas in prostor. Med pohajkovanjem po lepih in vsebinsko bogatih kotičkih narave je osrednji motiv odkrivanje drobcev kulturne dediščine območja. Zgodbe, pesmi, pripovedi se prepletajo z igrivimi aktivnostmi ob gozdarski ali oglarski koči, pri tem izrisujejo ključne mejnike sobivanja domačinov z naravo in osmišljajo pomen domačij, kašč, planšarij …

Poseben dan v gozdu doživljajo tudi najmlajši. Fotografija: Marko Slapnik

‘Etno animacija’ je bolj igriva različica Etno fletno sprehodov, namenjena skupinam za krepitev skupinskega vzdušja ob zabavnem spoznavanju dediščine območja. Lokalne zgodbe, dogodki in zanimive osebnosti predstavljajo rdečo nit navdihujoče Etno animacije.

Z ‘igranimi predstavitvami’ lokalnih tem omogočimo obiskovalcem, da so ob kulturnem ustvarjanju domačinov deležni interpretacije pomembnih zgodovinskih dogodkov in da začutijo ‘duha kraja’ (genius loci), ki povezuje skupnost.

Planike iz polstene volne. Fotografija: Marko Slapnik

Sprehodi, animacije in dogodki so umeščeni v gozdni prostor območja, ki ga s tem posredno, občasno pa tudi neposredno, predstavljamo in osmišljamo njegov pomen za naravo, domačine in obiskovalce.

Gozd nas varuje, umirja in uči. Fotografija: Tomo Jeseničnik

Lokalni turistični vodniki, animatorji, interpreti, inštruktorji, kulturniki, turistični ponudniki in upravljavci, vsak na svoj način z usklajenimi, povezanimi aktivnostmi ustvarjamo pogoje za kakovostna doživetja obiskovalcev Zgornje Savinjske doline. Usmerjamo jih k zaznavanju energij pristne narave, h koriščenju potencialov, ki jih ima gozd za naše zdravje in dobro počutje.

V gozdnem prostoru Solčavskega in Zgornje Savinjske doline so urejene sprehajalne tematske poti. Fotografija: Tomo Jeseničnik

Gozd nas varuje, umirja in uči. Če se mu zmoremo odpreti, začutimo njegove blagodejne zdravilne učinke in dnevu ob rob pripišemo: »To je bil pa res en prav poseben dan!«

Besedilo: Marko Slapnik, Poseben dan

marko.slapnik@posebendan.si

Fotografije: arhiv Zavoda poseben dan, naslovna fotografija: Tomo Jeseničnik

 

Prejšen članekDIGITALNI DETOKS – počitniški tabori za mlade
Naslednji članekKjer je zdravje doma: Osnove divje hrane

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here