Digitalni lov na zgodbe

0
143

Za tiste, ki iščete malo drugačne lokalne potepe in ponudbo, ki omogoča vašo aktivno vključenost in vam hkrati dovoljuje samostojno odkrivanje mest in krajev, obstaja kopica zanimivih formatov – od lovov na zaklade, ki jih najdete tako v Izoli in Idriji kot Ljubljani ali Mariboru, kot pravljičnih doživetij Škrateljca, ki prepričajo mlajše in starejše škratolovce.

Piše: Katja Beck Kos, Rajzefiber

V Evropi lahko sledimo rasti ponudbe lovov na zaklade ali zgodbe, ki obiskovalcem destinacije omogočajo samostojno raziskovanje mest v svojem tempu in predvsem z neposredno vključenostjo obiskovalca, ki mora iskati rešitve in tako na drugačen, interaktiven način spoznava zgodbe in posebnosti kraja. Takšni formati omogočajo destinacijam dostopno, a kakovostno ponudbo za manjše skupine, ki je ves čas na voljo, ni odvisna od razpoložljivosti lokalnih izvajalcev, usmerja ter razpršuje tokove obiskovalcev na manj obiskane kotičke destinacije. Popotnik se tako močneje poveže z destinacijo in dobi vpogled v ozadje kraja. T. i. igrifikacija je privlačna za družine, manjše skupine popotnikov, tudi za skupine in udeležence timbildingov. Nekateri lovi na zgodbe slonijo na realnih lokalnih dejstvih – zgodovini kraja, njegovih osebnostih in posebnostih, drugi so plod domišljije, ki uporablja naravne/urbane danosti prostora in zgodbo. Slednja omogoča obiskovalcu, da za kratek čas postane ‘Indiana Jones’.

V Londonu lahko odkrivate skrite prostore, tudi pube.

Marsikateri lovi na zaklade in zgodbe ali celo igre pobega na prostem so digitalizirani s pomočjo različnih aplikacij, kot sta questo ali espoto in predstavljeni na mednarodnih platformah, tako splošnih turističnih, kot je viator, kot namenjenih tovrstni ponudbi – questo, kjer so lovi na zgodbe plačljivi, ali geocaching ter goetour.

Odkrivanje Bruggesa skozi igro.

V Berlinu lahko podoživite resnično zgodbo pobega iz nekdanje DDR, ali v Londonu odkrivate skrite prostore, v Bruggesu spoznavate znamenitosti mesta skozi igro v Parizu s pomočjo ugank odkrivate mesto

Digitalni lovi na zgodbe lahko tudi povezujejo različne kraje, kot na primer Pot gradov po Avstriji in Sloveniji ali Hiking Code v Avstriji ter zelo dobro dopolnjujejo ponudbo na podeželju, tako kot denimo Pozabljena skrivnost v Izoli.

Zadnja dva lova na zaklade sta umeščena v platformo geocaching.com, ki je v uporabi že več kot desetletje in kjer lahko vsak posameznik ali skupina skrije zaklad – ‘cache’, ga opremi z opisom in predstavi na platformi. Skupnost geocacherjev je zelo velika in predvsem popolnoma mednarodna. Marsikdaj ‘lovci na zaklade – geocache’ v vsakem mestu, ki ga obiščejo, iščejo zaklade, ki se tam skrivajo.

V Parizu lahko s pomočjo ugank odkrivate mesto.

Tudi v sklopu projekta Digitalizirajmo lokalne turistične vsebine razvijamo nekaj digitalnih lovov na zgodbe, tako je na voljo Lov na krone v Mariboru na questoapp, kjer se s pomočjo aplikacije sprehodite po Mariboru, odkrivate krone na pročeljih starih hiš in ob tem spoznavate zgodbo mesta. Ali pri Vinski fontani v Marezigah kot geocache, kjer smo z metodo ‘zgodbarjenja’ ustvarili fiktivni lik, Kralja teme, ki temelji na imenih sorte refošk – lat. ‘rex fuscus’, kar se prevaja kot ‘kralj teme’. V času pisanja dobivajo zaključno podobo še digitalni lovi na zgodbe v Pivki, na Krasu, Trbovljah in Lovrencu na Pohorju, ki bodo koristili platformo geocaching.

Z lovi na zgodbe potešimo radovednost in željo po razgibani igri, hkrati omogočamo kakovostno dodatno ponudbo, ki ni samo digitalna, temveč spodbuja iskanje v prostoru/kraju/mestu. Lovi na zgodbe so lahko kompleksnejši, temeljijo pa bodisi na realnih lokalnih zgodbah ali izmišljenih, digitalnih ali analognih. V vsakem primeru niso finančno zahtevni, hkrati omogočajo nadgradnjo z drugimi elementi ponudbe, kot je kulinarika, dogodki, šport, znamenitosti.

Rajzefiber že od leta 2018 razvija format lovov na zgodbe oz. samovodene oglede mesta, primerne tako za posameznike kot skupine, zadnja leta pa preizkušamo tudi digitalne oblike lovov na zgodbe.

Prejšen članekMajhna vas na koncu sveta
Naslednji članek»Zelo pomembno je, da turizem raste v sinergiji z lokalnim okoljem«

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here