Dobrodošli v Cerkljah na Gorenjskem – Mala mesta, 1. mesto

0
541

Prepletanje tradicije in sodobnosti, starodavne zgodbe in harmonija z naravo, mirno okolje zavetja Alp.

 Cerklje na Gorenjskem so z ugodno lego na prehodu iz Ljubljanske kotline v visokogorski svet Kamniško-Savinjskih Alp stičišče pestrega naravnega okolja, kulturne krajine in načina življenja tukajšnjih prebivalcev, kar je oplemeniteno še z urejenostjo okolja in njihovo gostoljubnostjo.

V središču Cerkelj dominira župnijska baročna cerkev Marije Vnebovzete, ob njej leži pokopališče z vežico, narejeno po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Ob cerkvi je spomenik skladatelju in dirigentu Davorinu Jenku, ki je bil rojen v vasi Dvorje pri Cerkljah.

V središču Cerkelj dominira župnijska baročna cerkev Marije Vnebovzete

Številni znani Slovenci so se v Cerkljah rodili ali tu bivali; nasproti stavbe Občine Cerklje je rojstna hiša gledališkega igralca in režiserja Ignacija Borštnika, ki se je v Cerkljah rodil leta 1858. Njegovo igralsko nadarjenost je opazil ljubljanski župan Ivan Hribar, ki je leta 1886 kupil pogorišče Lukeževe hiše in jo nato preuredil v lastno poletno rezidenco, secesijsko Hribarjevo vilo.

Ob Hribarjevi vili se vije Spominski park z doprsnimi kipi pomembnih mož, ki so s svojim delom prispevali k razvoju in prepoznavnosti ne samo Cerkelj, ampak tudi širše slovenske kulture.

Gričevnato zaledje Cerkelj nudi številne možnosti za pohodništvo ter aktivno preživljanje prostega časa. Zanimivo popotovanje po Cerkljah in okolici pa lahko zaključite v eni od gostiln, ki ponujajo okusno domačo hrano.

Panorama mesta iz zraka

Prav umeščenost med slikovita polja, bistre vodotoke in planinske grebene ponuja izhodišče za to, da Cerklje na Gorenjskem svojo prihodnost prepoznavajo predvsem v turistični ponudbi tudi za najzahtevnejše obiskovalce.

Turizem se je v Cerkljah v zadnjih desetih letih precej razvil. Gostov, tudi večdnevnih, je vsako leto več in posledično je tudi vedno več ponudnikov nastanitev in različnih športnih in rekreacijskih aktivnosti. Vizija je razviti prepoznavno turistično destinacijo, ki bo poleg Krvavca ter Aerodroma Ljubljana vključevala širšo turistično ponudbo na podlagi naravnih in kulturnih danosti. S strokovnim delovanjem in povezovanjem na vseh ravneh poskušajo turistom omogočiti avtentična in smiselna doživetja, ob tem pa ohranjati kulturno in naravno okolje.

V občini Cerklje na Gorenjskem je tudi prikupna vasica Adergas, ki je v kategoriji Vaška jedra zasedla 3. mesto

Spoznajte naravno in kulturno dediščino Cerkelj, ki vam jo bodo približale lokalne vodnice. Uživajte v gostoljubju domačinov, ki bodo poiskali možnosti za uresničitev vaših želja. Odkrijte Cerklje peš, s kolesom, motorjem, avtom ali na konju. Nagrajeni boste z nepozabnimi vtisi.

Življenje v Cerkljah je lepo, zato dobrodošli!

OBČINA CERKLJE NA GORENJSKEM

Trg Davorina Jenka 13

4207 Cerklje na Gorenjskem

T: +386 (4) 28 15 800

E: obcinacerklje@siol.net

W: www.cerklje.si  

Prejšen članekŽivahno mesto ob meji ( NOVA GORICA- Srednje mesto, 3. mesto )
Naslednji članekOlimpline – najdaljša jeklenica za spust v Sloveniji ( ČRNA NA KOROŠKEM – Trška jedra, 1.mesto – Izletniški kraji, 2. mesto

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here