Olimpline – najdaljša jeklenica za spust v Sloveniji ( ČRNA NA KOROŠKEM – Trška jedra, 1.mesto – Izletniški kraji, 2. mesto

0
1005

V letošnjem letu je Občina Črna na Koroškem zgradila najdaljšo jeklenico za spust v Sloveniji – Olimpline, ki poteka z Navrškega vrha na drugo stran Črne, v bližino smučišča in kmetije Kogelnik. Z adrenalinskim spustom boste doživeli pustolovščino, ki vam bo za vedno ostala v spominu. Poleteli boste nad najlepšim krajem, pripeti na 1263,5 m dolgi jeklenici, na višini do 250 m nad tlemi, in uživali v naravnih lepotah kraja. Spust boste pričeli v Evropi, na cilj pa boste prispeli v Afriki, saj prav na tem območju poteka geološka prelomnica.

Spust po jeklenici in pogled na Črno ( Fotografija: Boris Keber)

Središče Črne zaznamuje Plečnikov spomenik, ob njem pa v parku skala z zavarovano plezalno potjo in votlino z nagačenim medvedom ter tri muzejske zbirke – domiselno urejena rudarska zbirka na prostem, etnološka zbirka in spominska soba sedmih olimpijcev iz Črne na Koroškem.

Priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa so na voljo tako ljubiteljem zimskih radosti kot poletnih avantur – pohodništva, alpinizma, gorskega kolesarjenja do smučanja, teka na smučeh, atletike, nogometa, tenisa, odbojke, fitnesa na prostem do enega izmed največjih slovenskih/mednarodnih hribovskih izzivov K-24 in K-24 Ultra Trail. Streljaj od centra je namreč lepo urejeno Smučišče Črna, primerno tako za rekreacijsko kot tekmovalno smučanje, kar dokazujejo odlični dosežki naših sedmih olimpijcev s šampionko Tino Maze na čelu, in Športni park Črna, ki omogoča rekreativno udejstvovanje, zagotovljeni pa so tudi pogoji za izvajanje nogometnih tekem, atletskih tekmovanj in kakovostnih kondicijskih priprav športnikov.

Olimpijska soba ( Fotografija: Tomo Jeseničnik)

V okolici Črne so lepo urejeni zaselki in slikovite doline, obdane s strmimi bregovi in bogatimi gozdovi – Krajinski park Topla, z redkimi živalskimi in rastlinskimi vrstami in pogledom na kralja Matjaža v skalah Pece, Javorje z najvišje ležečim vodnjakom in čudovitim pogledom na bližnjo Uršljo goro, Koprivna s strmimi bregovi ter cerkvijo sv. Jakoba in cerkvico sv. Ane s črno Marijo in Ludranski vrh z Najevsko lipo, do katere vodi pot ob slikovitem potoku Bistra, mimo Naravnega parka Bistra z urejeno pešpotjo in energijsko točko.

Panorama Črne na Koroškem iz zraka (Fotografija: Boris Keber)

Svojevrstno zanimivost predstavljata tudi interpretacijski točki GLOBALNEGA UNESCO Geoparka Karavanke Tic Topla in Smrekovec – ugasli vulkan, kjer obiskovalci na poučen način spoznavajo geološke značilnosti področja.

VABLJENI, DA OBIŠČETE NAŠ PRELEPI KRAJ!

Informacije:

Turističnoinformacijska pisarna Občine Črna na Koroškem, Center 101, 2393 Črna na Koroškem

Tel. št.: 02 87 04 820, 041 743 442

E-naslov: tic@crna.si, https://visit-crna.si/; www.crna.si

Prejšen članekDobrodošli v Cerkljah na Gorenjskem – Mala mesta, 1. mesto
Naslednji članekZdravilišče s tradicijo ( ROGAŠKA SLATINA – Zdraviliški kraj, 2. mesto)

PUSTI SPOROČILO

Please enter your comment!
Please enter your name here